Eén van de doelstellingen van RAAT is dat we gezamenlijk zorg dragen voor een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving. Door hierin te investeren kunnen we zorgprofessionals binden en behouden voor sector. Een positief leer- en werkklimaat om als professional in te groeien en ontwikkelen is helaas niet vanzelfsprekend.

Naast de inhoud van het werk en de administratie is werkdruk de belangrijkste reden voor vertrek uit de sector. Zorgprofessionals voelen zich niet veilig in teams of richting leidinggevenden om zichzelf uit te spreken of feedback te geven, ze worden niet voldoende gehoord en erkend, en voelen geen ruimte om grenzen aan te geven, om te leren en fouten te maken.

Werkstress is in Nederland beroepsziekte nummer één. Ruim veertien procent van werkend Nederland heeft burn-out klachten. De hoogste tijd dus om dit thema op de agenda te zetten!
In de bijeenkomst werkbeleving leren we van elkaar hoe we als werkgevers zo goed mogelijk kunnen omgaan met deze thema’s en gaat u naar huis met minimaal één verbeteridee waar u morgen mee aan de slag kunt.

Enkele voorbeelden:
In Tergooi kunnen medewerkers een ‘fit-gesprek‘ aanvragen, die vanaf een bepaalde leeftijd actief wordt aangeboden. Daarin wordt aandacht geschonken aan bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé, het pensioen en mantelzorg.

Bij GGZ centraal wordt gewerkt met de IZZ inDialoog aanpak. Via een teampeiling, coaching, teamdialoog en een gesprek met de bestuurder worden issues besproken die bijdragen aan gezond en veilig werken.

In de bestuurdersdialoog RAAT Gooi en Vecht bleek dat kleinschalige interventies in teams bij meerdere organisaties als positief worden ervaren. Ongetwijfeld bestaan er in uw organisatie ook voorbeelden van (gespreks)methodieken rondom dit thema. Door onze ervaringen en handelswijzen met elkaar te delen, hoeven we het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden.

Wat levert deze bijeenkomst u op:

 • U wordt wakker geschud (als u dat nog niet was) dat dit thema bijdraagt aan behoud van medewerkers;
 • U krijgt meer inzicht in het probleem;
 • U vergroot uw kennis over het thema ;
 • U wordt geïnspireerd door ervaren spreker(s);
 • U leert van concrete aanpakken van elkaars organisaties;
 • U heeft minimaal één concreet idee om te verbeteren in uw organisatiewaar u
 • U vergroot uw netwerk;
 • We verkennen de opties mogelijkheid om het thema verder samen aan te pakken.

Het programma biedt genoeg ruimte voor interactie, het delen van ervaringen en het opdoen van inspiratie op het thema door ervaren sprekers.

Praktisch:

 • Van 9.30 tot 12.00 uur, inclusief lunch
 • Locatie: n.t.b. in Gooi en Vechtstreek
 • Doelgroep: iedereen die meer wil weten over het thema, wil leren van andere organisaties en eigen ervaringen wil delen (zorgprofessionals, beleidsmakers, bestuurders, HR professionals, studenten, etc.)
 • Meld u voor 26 september aan door een mail te sturen naar Marloes Aarden, (maarden@utrechtzorg.net, projectleider RAAT Gooi en Vechtstreek) en geef daarbij kort aan wat u graag uit de bijeenkomst wil halen en welk voorbeeld u komt brengen uit uw organisatie. De bijeenkomst gaat door bij minimaal 6 aanmeldingen.
 • Wilt u meedenken over het programma? We horen graag uw input!

PS: U kunt via Utrechtzorg ook deelnemen aan een actieonderzoek over werkdruk i.s.m. het Lectoraat organiseren van verandering in het publieke domein van Hogeschool Utrecht. We gaan graag met u in gesprek hoe we u kunnen ondersteunen bij de aanpak van werkdruk. Zie voor meer info:utrechtzorg.net/duurzame-inzetbaarheid/werkdruk

Gerelateerd nieuws

Al het nieuws