Sharing is het nieuwe caring

Dynamiek, innovatie en verbinding kenmerken de regionale arbeidsmarkt voor Zorg en Welzijn in 2018.

De urgentie is groot om samen te werken

We moeten de handen ineen slaan voor goede zorg én de regionale arbeidsmarkt. Dat besef drong in 2018 ten volle door. Er zijn onvoldoende zorgprofessionals. Medewerkers die voor Zorg en Welzijn hebben gekozen zijn niet altijd tevreden over hun werk. Hierdoor is de uitstroom te hoog. Tegelijk verandert ook de arbeidsmarkt. Vandaag de dag maken mensen andere keuzes, wanneer het gaat om werk en loopbaan. Dat maakt dat we vóór en vooral ook mét de zorg- en welzijnsprofessionals naar oplossingen moeten zoeken.

We weten met elkaar dat Zorg en Welzijn anders georganiseerd moet gaan worden. Een andere kijk op zorg en gezondheid is in ontwikkeling. Sociale en technische innovaties helpen daarbij. We zijn met elkaar in beweging en willen versnellen. Maar dit blijkt niet altijd een makkelijke opgave.

Concurrentie en samenwerking combineren

Het is moeilijk om concurrentie en samenwerking te combineren. 'Sharing is het nieuwe caring’, zegt men dan. Geldt dat altijd? En als mijn organisatie meer bijdraagt aan de samenwerking dan de ander, houden we dat dan vol? Het antwoord is: ja, hou vol! Ook als de samenwerking soms niet helemaal in balans is. Want de oplossingen voor de huidige vraagstukken liggen in de buitenwereld. Daar zijn nieuwe ideeën, energie, kennis te halen. Zoek de samenwerking in de regio op, dan komen we samen verder!