Regionaal Opleidingsprogramma

De sector Zorg en Welzijn staat voor een flinke uitdaging. We hebben een personeelstekort en het aantal moeilijk vervulbare vacatures (vooral voor de functies Verzorgende IG en Verpleegkundige op mbo en hbo-niveau) zal in de toekomst fors stijgen. Dit probleem vraagt direct om actie. Met het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) bundelen we de krachten van werkgevers van Zorg en Welzijn, onderwijs, werkgeverservicepunten, gemeenten en zorginkopers. Samen werken we hard aan het terugdringen van het personeelstekort.

Om ons samen met het werkveld in te zetten deze tekorten tegen te gaan, starten we als onderdeel van het RAAT het Regionaal Opleidingsprogramma. Omdat zowel de gestelde doelstelling en als de bijbehorende RAAT doelstellingen veelomvattend zijn, is er voor gekozen om het project te starten met de focus op:

Het verhogen van het aantal leerplaatsen met goede begeleiding in de regio Utrecht, Amersfoort/Eemland en Gooi & Vecht."

Afhankelijk van de RAAT doelstelling is het percentage bepaald. In de regio Utrecht gaat het om een verhoging van 10% en in de regio's Amersfoort/Eemland en Gooi & Vecht gaat het om een verhoging van 15%.

Inhoud project

Het project zal bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Opleiden op basis van leereenheden;
  • Pick & Mix (best practices vanuit het werkveld);
  • Verspreid Opleidingsaanbod.

Samen vormen deze onderdelen het Regionaal Opleidingsprogramma, wat bovendien wordt aangevuld met ondersteunende producten en diensten. Onderstaande animatie laat zien hoe het programma in elkaar zit:

Meer informatie

Meer weten over Opleiden op basis van leereenheden, Pick & Mix en het Verspreid Opleidingsaanbod? Neem dan contact op met Erna Laclé (elacle@utrechtzorg.net) of Josefien Jeninga (jjeninga@utrechtzorg.net), of bel 030 - 634 0808.

Wilt u actief meedenken en op de hoogte blijven van het Regionaal Opleidingsprogramma? Via de LinkedIn-groep zullen we regelmatig nieuwe ideeën delen en van gedachten wisselen.

Bekijk ook het Netwerk Leren & Werken: dé plek in de regio waar gewenste activiteiten op het gebied van leren & werken besproken en geïnitieerd worden.