Vanuit een aantal VVT-organisaties en het onderwijs (MBO Amersfoort, ROC Midden Nederland, Hoornbeeck College) in de regio Amersfoort-Eemland is het initiatief ontstaan om modulair te gaan opleiden. Door (een van) de modules te volgen zijn de medewerkers snel breder inzetbaar. In september 2019 is vanuit RAAT Amersfoort Eemland het project 'Onderwijs op Maat' van start gegaan in samenwerking met De Koperhorst, Lyvore, De Haven, Beweging 3.0, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en Accolade Zorg en het onderwijs.

Op de website van RegioPlus vertelt Erna Laclé over dit project in het artikel 'Leereenheden maken arbeidsmarkt flexibeler'.

Modulair opleiden heeft de volgende voordelen:

• Medewerkers zijn na het volgen van een module snel breder inzetbaar. Voor zij-instroomkandidaten zonder zorgopleiding is dit een mooie kans om snel nieuwe/aanvullende taken te kunnen oppakken/uitvoeren (bijvoorbeeld na het volgen van de module ADL);
• De kwaliteit van de opleidingsmodule staat vast door het maken van gezamenlijke afspraken (onderzocht wordt de mogelijkheid tot branche erkenning van de modules);
• Maatwerk leveren voor medewerkers en zorginstellingen (just in time, just enough);
• Het afronden van meerdere modules kunnen leiden tot een diploma;
• Medewerkers kunnen aan de slag/invallen bij meerdere zorgorganisaties in de regio, om o.a. ervaringen uit te wisselen of tekorten op te vullen.
• Modulair opleiden is een onderdeel van “Leven lang leren”.

Het project is opgeschaald naar landelijk niveau; vanuit een opdracht van A+O VVT en de sociale partners zal Actiz, in samenwerking met CINOP het project begeleiden. Gestart wordt met het “opknippen” van de opleidingen Zorghulp (niveau 1), Helpende (niveau 2) en Verzorgende-IG (niveau 3).

Op verzoek van de werkgroep zal er ook een aanvraag gedaan worden voor uitbreiding met de opleiding Verpleegkunde (mbo, niveau 4).

Meer informatie

Benieuwd hoe modulair opleiden een rol kan spelen binnen uw organisatie? Of wilt u meer weten over flexibel beroepsonderwijs voor volwassenen? Neem dan contact op met Erna Laclé (elacle@utrechtzorg.net), of bel 030 - 634 0808.

Gerelateerd nieuws

Al het nieuws