Het stagejaar binnen zorg- en welzijnsorganisaties is in volle gang. Zo ook bij Lister, een regionale organisatie voor begeleiding en beschermd wonen. Hier is naast het reguliere stageaanbod ook een uniek traject opgezet: de bestuurlijke stage. Bestuurder Theo den Hertog plaatste hier onlangs dit bericht over op zijn LinkedIn-pagina:
Bestuurlijke stage
Lalisha Cordilia en Tessa Hermsen werken allebei als persoonlijk begeleider bij Lister. Daarnaast lopen zij dit jaar deze bestuurlijke stage bij bestuurder Theo en zijn collega Juul Reinking. Andersom loopt Theo ook mee met Lalisha en Tessa. Dat blijkt een win-win situatie voor beide partijen. “We willen op deze manier minder op eilandjes werken, en gevoel krijgen voor wat de ander doet. Hoe worden bijvoorbeeld bepaalde beslissingen gemaakt? Hoe worden die besluiten doorgevoerd en hoe merk je dat op de werkvloer?”, legt de groep uit.
Verschillende generaties op de werkvloer
Theo vertelt hoe het idee van de bestuurlijke stage is ontstaan: “Dit heeft een eerste aanzet gekregen op een congres van Utrechtzorg, ongeveer twee jaar geleden. Daar werd aangekaart dat raden van bestuur en toezicht vaak bestaan uit mensen van bepaalde leeftijden – maar waarom zijn er geen jongeren aan boord?”. Dit idee bleef hangen, en Theo bracht het onder de aandacht bij Lister.
“Daarnaast zagen onze collega’s van HR een grote instroom van jonge mensen. Zij kijken op een andere manier naar onderwerpen als communicatie, arbeidsmarktperspectief, je binden aan een organisatie en werk-privé balans. Dat is echt anders dan vroeger.” Om de brug tussen deze generaties te slaan werd het idee van een bestuurlijke stage geopperd. De grootste kracht hiervan is dat deze brug twee kanten opgaat. De bestuurder leert meer over het medewerkersperspectief, en andersom ervaren collega’s van de werkvloer hoe besluiten worden genomen.
Tessa vertelt hoe zij het vindt om bij Theo mee te kijken: “Het is heel anders werken dan ik gewend ben. Ik had geen idee wat zich achter de schermen afspeelt bij de organisatie. Er wordt veel vergaderd, en er worden moeilijke dure woorden gebruikt”, voegt ze lachend toe. “Ik leer er heel veel van. Het is mooi om verschillende delen van de organisatie te zien. Een op het oog simpele beslissing moet langs zoveel verschillende loketjes voor het echt doorgaat. Ik vind het heel leuk en leerzaam.” Lalisha beaamt dit: “Ik vind het ook belangrijk dat betrokken worden bij dat soort vergaderingen, en dat er dan ook echt naar hen geluisterd wordt.” Theo vult aan: “Lalisha en Tessa zitten er ook niet bij om stil te luisteren – wij willen juist horen wat zij belangrijk vinden.”
Bestuurder op de werkvloer
Voor collega’s en cliënten was het soms even wennen dat Theo op de werkvloer kwam meelopen. “Je merkt soms even een drempel”, vertelt hij. “Mensen denken toch eerst: wat komt hij precies doen? Maar naarmate ze mij vaker zien ontstaat er vertrouwen. Ze weten nu dat ik meeloop vanuit belangstelling, dat ik me wil verdiepen in wat ze doen, en wil horen waar ze echt tegenaan lopen op de werkvloer. Dat levert waardevolle feedback op.”
“Collega’s vinden het ook leuk om Theo te laten zien hoe ons team werkt, en andersom zijn ze benieuwd naar de dingen die ik van het bestuur meekrijg”, vertelt Lalisha. “Sommigen vinden het ook wel spannend”, geeft Tessa aan, “Ze zijn dan bang dat ze op de vingers gekeken gaan worden. Wanneer ik uitleg wat we doen worden ze juist enthousiast.”
Verrijking voor bestuurders
Al sinds zijn aanstelling – ruim 5 jaar geleden – loopt Theo regelmatig mee met collega’s van Lister. Dit jaar probeert hij via de bestuurlijke stage elke maand mee te lopen met Lalisha en Tessa. “Zo zie ik alles met eigen ogen, in plaats van dat ik het alleen op papier meekrijg. Dit levert veel meer op dan een nota lezen. Ik hoor direct wat de mitsen en maren rondom bestuurlijke besluiten zijn, en zie, hoor en voel waar onze collega’s echt blij van worden.” De stage bewijst zijn waarde: “Als bestuurder probeer ik altijd drie dingen mee te nemen in elk overleg: wat is het perspectief van de cliënt, wat beslissen we voor medewerkers, en wat betekent dit voor de organisatie? Deze bestuurlijke stage dwingt me ook om hier nog nadrukkelijker bij stil te staan.”
Theo raadt de bestuurlijke stage dan ook van harte aan bij andere bestuurders. “Ik merk dat ik er met veel plezier over praat. We zijn nu een paar maanden bezig, en ik ben echt heel blij dat we dit doen. Ik geniet ervan.”
Toekomst
Het stagejaar loopt zoals gebruikelijk komende zomer af. Ondertussen bruist het van de nieuwe ideeën bij Lister: bijvoorbeeld om volgend jaar deze stage juist in te richten met medewerkers die al heel lang bij Lister werken. Zij kunnen vanuit hun ervaring weer andere perspectieven laten zien. Ook thema’s als vitaal richting het pensioen gaan zijn hierin belangrijk. Kortom – er zijn genoeg ideeën om dit mooie initiatief nog sterker in te richten!