- shutterstock_253752736.jpg

De ervaringen van een digicoach

16 december 2019

Op 17 december is de Dag van de Digicoach: de dag waarin we alle digicoaches in zorg en welzijn in het zonnetje zetten.

Een digicoach helpt collega’s binnen zorg en welzijn om digitaal vaardig(er) te worden. Dit varieert van mensen die nog niets met de computer kunnen (digitale starters), tot mensen die er nog beter in willen worden. De digicoach is een hiervoor speciaal opgeleide medewerker die veiligheid creëert voor de digitale starter, de leervraag verheldert, en collega’s ‘on the job’ coacht om digivaardiger te worden. Relinda Rouwhorst is sinds afgelopen zomer digicoach bij Beweging 3.0 en vertelt over haar ervaringen.

Van inloggen tot e-mail

“Als digicoach maak ik medewerkers van Beweging 3.0 digivaardig. Binnen onze organisatie hebben we 5 digicoaches. Medewerkers vragen me om hulp bij bijvoorbeeld inloggen en applicaties, maar bij sommigen gaat het ook echt om basisvaardigheden zoals e-mail beantwoorden”, vertelt Relinda. “Als digicoach heb ik geleerd om een vertrouwde omgeving te creëren en de tijd te nemen voor alle vragen. Medewerkers vragen thuis familie of kinderen wel eens om hulp, maar dan wordt het vaak te snel uitgelegd, en dan zijn ze het alweer kwijt. Wij kunnen dan juist rustig even een uur gaan zitten, dan nemen we door waar ze tegenaan lopen. Dat helpt ze echt verder”.

Meekomen op digitaal gebied

Digicoaches zijn een relatief nieuw begrip binnen de sector zorg en welzijn, maar Relinda merkt dat men er positief op reageert: “Mensen vinden het heel leuk, maar het scheelt wel wanneer ik digivragen beantwoord op een locatie waar de mensen mij al kennen. Dan is het wat vertrouwder en durven mensen aan te geven dat ze een vraag hebben”, vertelt Relinda. “Ik kijk ook altijd naar wat de medewerker nodig heeft. Je hebt lang niet alles nodig op digitaal gebied, dus we kijken samen: wat heb je nodig om je werk goed te doen? Zo help ik een medewerker die al ruim 20 jaar in de zorg zit. Die is enorm goed in verzorgen, en houdt niet zo van de digitale wereld. Dat interesseert haar niet, zegt ze: ze gebruikt liever haar handen aan het bed, dan op de computer. Maar soms is het echt nodig, want alles wordt steeds digitaler en ze moet mee. Dan is een digicoach handig om daarin te begeleiden”.

De aandacht voor digitale vaardigheden heeft effect, merkt Relinda. “Ik had een digitale starter die eigenlijk heel weinig kon, maar nu zichzelf heel goed kan redden op de werkvloer. Zij kon eerst niet eens e-mailen. En nu wel. Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik krijg ook veel reacties dat mensen echt blij zijn met onze inzet”.

Iedereen kan iets leren

Mensen hoeven zich niet te schamen wanneer ze een digitale vraag hebben. “Je hoeft je nooit te schamen omdat je iets niet weet. Niemand weet alles, ook wij als digicoaches niet. Stel gewoon je vraag, en we zoeken samen naar een oplossing”, geeft Relinda aan. “Als je eens een dag zou inventariseren wat voor vragen er zijn, dan zijn dat er veel meer dan mensen denken. Ook mensen die al wel wat vaardiger zijn, kunnen ook altijd nog iets leren”.

En het mooiste aan digicoach zijn? “Mensen zien ontwikkelen. Dat ze er zelf ook plezier in krijgen. Eerst denken ze: ik vind er helemaal niks aan, en uiteindelijk zeggen ze: oh, ik doe het nu al steeds vaker, ik begin het al leuk te vinden. Straks begin ik het nog écht leuk te vinden zeggen ze dan!”, vertelt Relinda lachend.

Utrechtzorg en Buro StrakZ hebben samen al bijna 200 digicoaches opgeleid. Op 17 december zetten we alle digicoaches in het zonnetje. Doet u ook mee met de hashtag #dagvandedigicoach?