‘Een zorghart blijft kloppen’: achter de schermen bij Extrahandenvoordezorg

07 april 2020

Utrechtzorg zet zich in om vraag en aanbod van tijdelijke extra zorgcapaciteit aan elkaar te koppelen in de regio's Utrecht, Amersfoort-Eemland en Gooi en Vechtstreek.

Extra handen voor de zorg

Via Extrahandenvoordezorg.nl melden (oud-)zorgmedewerkers zich aan om vrijwillig te helpen in de zorg tijdens de coronacrisis. Het team van Utrechtzorg zet zich sinds ruim twee weken volop in om vraag en aanbod van tijdelijke extra zorgcapaciteit aan elkaar te koppelen in de regio's Utrecht, Amersfoort-Eemland en Gooi en Vechtstreek. Dit gebeurt 7 dagen per week, van ochtend tot avond. En met resultaat: op 6 april 2020 zijn inmiddels uit de 2639 aanmeldingen in de regio ruim 250 matches gemaakt voor 40 werkgevers.

Meteen aan de slag

Coördinators ‘Vraag’ en ‘Aanbod’ Jet van den Hoek en Gabriëlle Peereboom van Utrechtzorg blikken terug op deze afgelopen weken. “We konden gelukkig heel snel schakelen bij Utrechtzorg en hebben alle andere projecten direct stilgelegd zodat we dit met het hele team konden oppakken. We zijn aan de slag gegaan en hebben zo, samen met de andere RegioPlus-regio’s, een goed lopend proces opgezet. Alles gericht op het zo goed en zo snel mogelijk ondersteunen van de organisaties in onze regio”, vertelt Jet.

“Het is ook heel bijzonder om de mensen te spreken die willen helpen”, vertelt Jet. “De mensen hebben hele diverse verhalen. Het gaat van mensen die nu in de ICT of bij de gemeente werken, tot zelfs iemand die nu een miljoenenbedrijf heeft en alsnog vrijwillig komt helpen in de zorg”. Een zorghart blijft altijd kloppen, zo blijkt: “Mensen vertellen dat hun hart echt in de zorg ligt, ook al zijn ze er inmiddels al 10 jaar uit. De zorg heeft ze nodig, en ze staan er. Ze willen iets doen voor andere mensen. Die liefde voor de zorg blijft altijd in je zitten”.

De vrijwillige inzet houdt zich bovendien niet aan kantooruren: “Soms valt er onverwachts iemand uit bij de nachtdienst, en worden wij op vrijdagavond gebeld om hulp in te schakelen. Vervolgens bellen wij een vrijwilliger, die er een uur later gewoon staat en de nachtdienst ingaat. Die mensen zijn zó bijzonder en zó goed, zij maken echt het verschil”, vertelt Gabriëlle.

Druk op organisaties

De vraag vanuit organisaties is divers. “We merken ook dat de druk toeneemt. Eerst waren er een paar extra handen nodig, maar we merken dat er elke dag weer meer aanvragen bijkomen. We doen ons best om iedereen zo goed mogelijk te helpen”, vertelt Gabriëlle.

“Ik ben enorm onder de indruk van waar organisaties nu mee te maken hebben. Het is voor iedereen heftig en nieuw. Niemand was hierop voorbereid. Er wordt 100% omgeschakeld door medewerkers op de werkvloer, maar ook door recruitment en HR. Men voert met één of twee man taken uit die eigenlijk door een heel team opgepakt zouden kunnen worden. En tegelijk zitten zij ook nog middenin de realiteit van de zorg”. Jet beaamt dit: “En alsnog staan alle mensen in zorg en welzijn elke dag op uit bed en gaan ze er weer tegenaan, niet wetende wanneer het stopt. Het is een bizarre werkelijkheid waarin we leven. Je begrijpt het zelf al niet, laat staan dat cliënten het zullen begrijpen. En alsnog wordt er liefdevolle zorg verleend. Dat is ongelofelijk knap”.

Gabriëlle en Jet hopen dat het saamhorigheidsgevoel dat nu is ontstaan ook blijft: “De zorg is nu van ons allemaal, iedereen draagt zijn steentje bij. Ik hoop dat dit ook na de crisis doorgaat. Dit mag niet vergeten worden. Zorg, nu en in de toekomst, is één van de pijlers van onze samenleving”, vertellen beide coördinators. “We weten elkaar nu te vinden en iedereen helpt elkaar. Laten we dat volhouden, ook wanneer de storm weer is gaan liggen”.

Voor vragen over het regionaal contactpunt of andere arbeidsmarktvraagstukken als gevolg van corona kunt u contact met ons opnemen via info@utrechtzorg.net of bellen met 030-6340808. Bekijk ook de speciale webpagina.