"EPD voor in je broekzak" Pckt. wint prijs Hacking Health Utrecht

26 april 2018

Team Pckt. neemt binnenkort ook deel aan de Ureka Mega Challenge bij UMC Utrecht.

Een team van studenten verpleegkunde van MBO Utrecht en studenten commerciële economie en communicatie- en multimediadesign van Hogeschool Utrecht heeft tijdens Dutch Hacking Health bij UMC Utrecht de investeerdersprijs gewonnen! In het weekend van 20-22 april werkten ruim 250 designers, studenten, professionals en patiënten in 25 verschillende teams hard aan verdere ontwikkeling van hun zorginnovaties.

Het idee waarmee ze de prijs in de wacht sleepten heet pckt. – voluit: Pocket – en kwam voort uit een eerdere challenge van U CREATE, Utrechtzorg, Zorgpact en andere partners. Pckt. werd bedacht als hulpmiddel voor de verpleegkunde in 2030 en is een ‘EPD voor in je broekzak’ dat met behulp van hologram-technologie op elk gewenst moment vanaf een pasje met chip kan worden geprojecteerd in elke ruimte. Het papieren prototype onderscheidde zich tijdens de Future Care Challenge door de slimme omgang met de toegankelijkheid van patiëntgegevens: alleen de behandelend arts of verpleegkundige krijgt toegang tot de benodigde dossiers.

Op aanraden van en met ondersteuning van Uzelf, regionale ondersteuner van ondernemers bij de ontwikkeling van zelfzorginnovaties, namen de studenten in het weekend van 20-22 april deel aan Dutch Hacking Health met het concept. Dit leverde in de eerste dagen een aanpassing op het concept op dat het van de toekomst naar het heden bracht: het verbeteren van de overdracht tussen verpleegkundigen van verschillende zorginstellingen. Uit cijfers van onder andere Nictiz blijkt namelijk dat minder dan 20% van de verpleegkundigen betrokken bij een overdracht, informatie krijgt of onthoudt die nodig is voor goede zorgverlening. Dit percentage werd door het team getoetst bij 30 collega verpleegkundigen. Daaruit bleek dat dit percentage ook in de regionale praktijk klopt. Reden genoeg dus om Pckt. verder te richten op een verbetering van de informatieoverdracht tussen zorginstellingen.

Algemeen systeem voor verpleegkundige overdrachten met actieve rol voor patiënt

In het nieuwe concept is Pckt. een systeem waarin verpleegkundige overdrachten kunnen worden geraadpleegd door relevante personen en waarbij de patiënt (of mantelzorger) ook toegang en invloed heeft. Het team houdt hiermee vast aan het idee dat alleen de behandelend arts of verpleegkundige toegang krijgt tot relevante dossiers, maar maakt de zorg ook mensgerichter door de persoon die onder behandeling staat een actieve rol in het systeem toe te bedelen. Het platform in concept maakt het namelijk mogelijk voor patiënten en hun mantelzorgers om onjuistheden in de overdracht aan te wijzen. Daarnaast hoopt het team met een algemeen systeem bij te dragen aan verdere standaardisering en verbetering van verpleegkundige overdrachten.

Door naar Ureka Mega Challenge

De nieuwe koers van Pckt. leverde bij Dutch Hacking Health in Utrecht niet alleen de investeerdersprijs op, maar vormt ook de start van verder onderzoek. In de komende maanden gaat pckt. met 50 verpleegkundigen in 50 dagen de voorgestelde verbeteringen testen. De resultaten vormen de basis voor de eerste versie van het platform. Er wordt momenteel gekeken of er ook bij bestaande onderzoeksprojecten kan worden aangesloten. De volgende stap voor het team is de Ureka Mega Challenge van het UMC Utrecht waarmee ze kans maken op € 50.000.