"EPD voor in je broekzak" wint Future Care Challenge

03 april 2018

"Pocket" is dé oplossing voor meerdere zorgvraagstukken.

Wat gebeurt er als 32 studenten een week lang zonder kaders nadenken over de zorg in het jaar 2030? Over de functie van een verpleegkundige tegen die tijd? Over een bredere en maatschappelijke inzet van personeel? Of over de invloed van technologie? Dan ontstaat er een concept zoals POCKET. Een eenvoudig pasje waarmee je als verpleegkundige op elk moment en overal binnen jouw zorgorganisatie onder andere een dossier, advies van een collega en protocollen kunt oproepen.

Tijdens de Week van Zorg en Welzijn, van 12 t/m 16 maart, organiseerden U CREATE, Zorgpact Midden Nederland en Utrechtzorg (SamUZ) de Future Care Challenge. Zes teams bestaande uit studenten verpleegkunde van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en studenten Creatieve Industrie van Hogeschool Utrecht kregen de missie een zorgconcept te ontwikkelen voor het jaar 2030. Daarnaast dachten zijn na over de invloed van hun concept op het beroep verpleegkundige.

Opdrachtgever Utrechtzorg richt zich vanuit SamUZ (het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten in Utrecht), op het oplossen van de schrijnende tekorten op de arbeidsmarkt Zorg & Welzijn. Binnen dit convenant werken 30 zorg en onderwijsinstellingen samen aan het terugdringen van de tekorten. Voor de deelnemers is het belangrijk om ook bezig te zijn met innovatieve lange termijn oplossingen. RAAT Utrecht brengt onderwijs en zorg op structurele basis bij elkaar en vanuit daar kunnen bruggen redelijk eenvoudig geslagen worden naar veranderingen die we voorzien in het beroep.

Wat is POCKET precies?

POCKET is een pasje (gelijk aan je medewerkerspasje) waarmee je via een hologram het EPD kunt oproepen. Daarnaast kun je protocollen nalezen, of een stappenplan bekijken tijdens voorbehouden handelingen. Je kunt ook een collega oproepen voor een second opinion en er zit zelfs een wondscanner in die na gebruik de gegevens direct opslaat in het EPD en een behandelplan voorstelt. De jury: 'Dit concept draagt bij aan werkdrukvermindering. Zo wordt administratie een stuk effectiever en kun je door de mogelijkheid om hulp op afstand in te roepen, makkelijk alleen ergens hulp verlenen. Daarnaast heeft dit team erg goed nagedacht over een veilige en simpele overdracht van een dossier naar een volgende zorgverlener.'

Naast het winnende concept scoorde LEVI ook goed bij de jury. LEVI is een welzijnscoach in de vorm van een armband en geeft je gedurende de dag op een positieve manier feedback. Hij kent je medisch dossiers en weet door het meten van hormonen en neurotransmitters welke situaties jou blij en rustig maken. Wanneer hij bijvoorbeeld merkt dat je gespannen bent, adviseert hij je bijvoorbeeld om een film te gaan kijken. Als je bloeddruk oploopt zorgt hij voor een passende oplossing. Allemaal positief en gericht op het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. De kwaliteit van de concepten lag hoog, zo ook van A.M.B.U (de zelfrijdende ambulance), Future Care Les op Basisonderwijs (opgroeien met het belang van zorg), FIN, Your Friend in Need (altijd medische raad kunt vragen) en EYExplorer (thuis via vr bril voorbereiden op bijvoorbeeld een operatie).

Het winnende project wordt verder uitgewerkt tijdens Hacking Health UMC 2018 in april.