Escape Box: innovatief leren bij het Diakonessenhuis

23 juli 2019

Plezier en leren gaan hand in hand bij de Escape Box. Hanna van Rijssel vertelt over dit nieuwe concept.

Als de tijd loopt, begint het spel

Een groepje van 5 verpleegkundigen heeft zich verzameld rond een mysterieuze kist op de koffietafel. Een van hen leest voor: “Je hebt dienst en verzorgt een drietal patiënten. Je ondervindt al snel dat de zorgsituaties om je deskundigheid vragen. Het stabiliseren van mogelijk vitaal bedreigde patiënten is je doel. Wie help je eerst? Hoe kies je de juiste methodiek…? Leg een telefoon klaar met een stopwatch. Zodra jullie op start drukken en de tijd loopt, begint het spel.” Zo start de Escape Box Vitaal bedreigde patiënt in het Diakonessenhuis.

Wat is een Escape Box?

Een Escape Box is een kist met verschillende sloten die men moet zien te openen. Je komt de kist alleen in, als je de opdrachten en puzzels op de juist manier oplost. In het Diakonessenhuis worden nu de Escape Boxen vitaal bedreigde patiënt, kwetsbare ouderen, het geven van feedback en voor de overdracht tussen verpleegkundige en arts gebruikt. Eigenlijk is ieder onderwerp en iedere branche mogelijk.

Less training more learning

In de pilot ‘less training more learning’ die in het Diakonessenhuis loopt, bekijken ze hoe het bij- en nascholen van verpleegkundigen leuker, doelmatiger en met meer eigen regie voor collega’s kan worden ingericht. Een onderdeel daarvan is minder verplichte scholing en meer speelse leervormen. Zo ook de Escape Box. Die zetten we met name in op onderwerpen die continue bewustwording vragen.

Zo ontstaat een hilarisch moment: het groepje verpleegkundigen bereidt zich samen voor om een arts te bellen. Belangrijk is dat ze de juiste gegevens hebben verzameld (ABCDE) en dat ze bellen volgens de SBARR methodiek. Alleen zo krijgen ze de volgende code.

  • “Bel jij maar, ik ga echt Dr…. niet bellen hiervoor!” “Hoezo, dat doe je op de afdeling toch ook?! En bovendien… de tijd tikt gewoon door hè!!”
    Enthousiaste kreten als de gekregen code de volgende kist opent. “Zie je wel dat je dat kan. Stop de tijd, STOP DE TIJD!”
  • Dat geeft een heel andere vibe dan het maken van een verplichte e-learning die je in je nachtdienst zit door te klikken!

Er wordt veel gelachen

Nu verschillende afdelingen hebben gespeeld, verspreid het vuurtje zich door het Diakonessenhuis. De Escape Boxen worden onder andere ingezet bij scholingsmomenten op de afdeling, voor een actieve start met nieuwe leerlingen of om zo’n ‘verplicht thema’ eens op een andere manier in het teamoverleg op de kaart te zetten. Naast een impuls op inhoud, geven de Escape Boxen ook een impuls aan de samenwerking en communicatie binnen het team. En, heel belangrijk, er wordt veel gelachen!

Meer weten? Mail naar diakademie@diakhuis.nl.