‘Extra handen voor de zorg’ levert Kirsten een baan én fiets op

23 april 2020

Verpleegkundestudent Kirsten ging via Extrahandenvoordezorg aan de slag bij ISZ De Brug in Driebergen.

Meteen aan de slag

Kirsten Tonk zit momenteel in het laatste jaar van de mbo-opleiding verpleegkundige niveau vier. Ondanks dat haar opleiding online gewoon doorloopt, kreeg Kirsten door het coronavirus ineens veel vrije tijd. Tijd die ze graag aan anderen besteedt. Toen een docent haar wees op het project ‘Extra handen voor de zorg’ meldde Kirsten zich meteen aan. Kirsten: “Ik kon gelijk starten. Nu help ik twee à drie dagen per week als Verzorgende bij ISZ De Brug in Driebergen en is me ook nog een baan aangeboden.”

Op die fiets

Kirsten hoefde niet lang na te denken voor ze zich aanmeldde als vrijwilliger. De reden? “Ik kan best veel handelingen en er is nu zo’n tekort,” vertelt ze. “Dat maakt het werk gewoon heel erg zwaar. Als ik erbij ben, scheelt dat toch weer iets”. Voor Kirsten kon starten, was er alleen nog één hobbel die genomen moest worden. Kirsten had geen fiets. Kirsten: “Mijn fiets was kapotgegaan en de fietsenmaker was dicht. Zelf woon ik in Zeist, dus ik heb wel echt een fiets nodig om naar Driebergen te komen. Bij De Brug zeiden ze toen: dat gaan we regelen. Ik mocht langskomen en toen stond er een fiets voor me klaar die ik kon lenen. Die gebruik ik nu om naar werk te gaan”.

'Ik blijf zolang het nodig is'

Via Instagram kwam Kirsten bij het aanmeldformulier terecht. Ze vertelt: “Binnen drie minuten had ik me aangemeld, dat ging heel snel. Ik dacht nog: waarschijnlijk melden heel veel mensen zich aan en word ik toch niet gebeld”. Het tegendeel bleek waar, want al na een paar dagen kreeg Kirsten een telefoontje van Utrechtzorg. “De persoon die me belde vroeg me welke locatie voor mij handig was en wat ik allemaal kon qua handelingen,” zegt Kirsten. “Doordat ik in het laatste jaar van mijn opleiding zit en ook in het ziekenhuis stage heb gelopen, was dat voor mij vrijwel alles. Eigenlijk ging het heel vlug en kon ik gelijk aan het werk”. Hoewel ze zich aanmeldde als vrijwilliger, kreeg Kirsten het aanbod om in dienst te komen. “Ik vind het een fijne plek en verwacht dat ik hier nog een tijd blijf werken. Ik blijf zolang het nodig is”.

Geen familie op bezoek

Op de afdeling mag geen bezoek worden ontvangen en dat is lastig. Kirsten: “Je wilt het niet verbieden, maar het kan nu gewoon niet. Veel cliënten zijn angstig, omdat ze hun familie niet kunnen zien. Ze raken daardoor in de war en zijn kwetsbaar. Ze begrijpen de situatie ook niet echt. Daarom doen we nu veel met foto’s. En we vragen de familie om buiten bij het raam te gaan staan en te bellen. Zo hebben we toch nog contact”. Dat is een schrale troost voor de cliënten, hun familie én de zorgverleners. “Wij zijn verder eigenlijk de enige personen die nog direct contact met de cliënten hebben en er voor ze kunnen zijn,” zegt Kirsten. “Dat is echt pittig en vind ik ook heel zielig. Daarom probeer ik ook te zorgen voor een beetje afleiding. Dan praat ik over het lekkere weer of probeer ik samen te lachen. Dat is ook belangrijk”.

Meer mondkapjes

Gelukkig zijn de voorzieningen voor zorgmedewerkers in de ouderenzorg inmiddels ook verbeterd. “Eerst hadden we niet veel materiaal,” vertelt Kirsten. “De prioriteit lag in eerste instantie bij de ziekenhuizen. Nu hebben we meer mondkapjes en schorten”. Ook worden medewerkers regelmatig getest. Gelukkig heeft Kirsten zelf geen klachten. “Maar als ik verschijnselen heb, word ik wel getest”.

Belang van sociaal contact

Het coronavirus brengt ook lessen met zich mee die niet in de schoolbanken kunnen worden opgedaan. “Wat ik hiervan meeneem, is hoe belangrijk sociaal contact wel niet is. Zeker voor onze cliënten,” vertelt Kirsten. “En hoe enorm belangrijk het werk in de zorg is. Natuurlijk wist ik hiervoor ook dat het belangrijk werk is, want je werkt met mensen. Eerder stond ik hier alleen niet echt bij stil, ik zag het meer gewoon als mijn baan. Nu ben ik vooral trots op iedereen die in de zorg werkt en vind ik het fijn dat ik ook iets kan doen, ook al ben ik nog in opleiding”.

Tijdens de coronacrisis koppelt Utrechtzorg vraag en aanbod van tijdelijke extra zorghanden aan elkaar in de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Meer weten over dit project? Bekijk deze pagina.