Geluk en werkplezier bij Philadelphia

16 januari 2020

Hoe zorgt men voor geluk en werkplezier bij Philadelphia? Het Actie Leer Netwerk schreef er een artikel over.

Geluk als een virus door een zorgorganisatie verspreiden: dat is de wens van Philadelphia. Hoe pakt men dat aan, binnen een bedrijf met honderden zorglocaties door het hele land en zo’n zevenduizend medewerkers?

Binnen Philadelphia, een grote zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, stond het thema geluk al langer op de agenda. In 2017 schreef de organisatie er een visie over, vanuit het idee dat mensen die voor anderen zorgen óók goed voor zichzelf moeten zorgen. “We vinden het belangrijk dat zorgmedewerkers bewust stilstaan bij hun eigen geluk”, aldus Philadelphia. In de visie beschrijft Philadelphia geluk onder andere als: voelen dat je grip hebt, voelen dat je keuzes kunt maken, ertoe doen, werk hebben dat bij je past. Gaat het even wat minder, dan is veerkracht belangrijk. De organisatie wil haar medewerkers hierover aan de praat krijgen met elkaar, zodat er meer verbinding ontstaat en zelfzorg belangrijker wordt. Ken ik mezelf? Kennen wij elkaar? En hoe kunnen we bijdragen aan elkaars geluk en werkplezier? Die vragen staan centraal in de visie op geluk.

Gelukstest

Tijdens een nieuwjaarssessie is het thema geluk gelanceerd. De organisatie nodigde een deskundige spreker uit en deelde een gelukskalender uit aan alle locaties. Vervolgens benutte Philadelphia de al bestaande aandachtsfunctionarissen Veilig & Gezond Werken om de geluksbeweging verder te verspreiden. Tijdens Inspiratiedagen trainden zij geïnteresseerde collega’s, die vervolgens als Ambassadeur Geluk terug naar hun eigen teams gingen. Zij zijn in de training klaargestoomd om nieuw ontwikkelde materialen en werkvormen binnen hun team in te zetten, om het gesprek over geluk en werkplezier te openen. Denk aan teamoefeningen als een gelukstest en een zogenaamde energiebarometer. De materialen zijn mede-ontwikkeld door coördinerend begeleiders van de zorglocaties. Zo is ook de werkvloer betrokken bij de visie en het uitdragen daarvan.

Verzuim

Inmiddels is geluk ook een aandachtspunt binnen de verzuimaanpak van Philadelphia. De zorgorganisatie heeft het laagste verzuimcijfer in de branche. Ze ziet verzuim als een signaal: Hoe gaat het met de medewerkers? Hoe gezond is een organisatie, en hoe blijf je met elkaar scherp op dat onderwerp? Weer aan het werk gaan na een zwangerschap, aan het werk blijven tijdens de overgang, optimisme leren kweken, je eigen passies ontdekken, omgaan met verdriet en werken naast een druk gezin: voor allerlei situaties zijn er workshops, brochures of adviesgesprekken mogelijk.

Klein beginnen

Geluk verspreidt zich binnen Philadelphia steeds meer door alle haarvaten, medewerkers zijn enthousiast. Het is voor iedereen wel een uitdaging om ermee bezig te blijven, in de hectiek van het dagelijkse werk. Philadelphia wil andere organisaties die ook een visie op geluk willen verspreiden, aanraden om niet te groot te beginnen. “Begin klein en bedenk: wat past bij ons? Geluk als thema uitdragen is geen trucje van bovenaf, teams moeten er zelf mee aan de slag willen gaan. Zoek naar al bestaande projecten, thema’s of kernwaarden binnen de organisatie waar je dit aan kunt koppelen, zodat je een beginpunt heb”, aldus de organisatie.

Waarom is dit een goed voorbeeld?

De aanpak van Philadelphia effect lijkt te hebben, ze hebben zelfs het laagste ziekteverzuim in de branche gehandicaptenzorg. Opvallend is dat Philadelphia zich focust op werkgeluk en plezier in plaats van op verzuim. Ondanks dat deze focus in de visie van de organisatie is vastgelegd, waakt Philadephia ervoor dat het geen ‘trucje’ van bovenaf is. Doordat het vertrekpunt bij de teams zelf ligt lijkt er spraken van verhoogd enthousiasme en draagvlak. Dat maakt het initiatief Geluk en werkplezier bij Philadelphia een inspirerend voorbeeld voor andere organisaties en/of branches.

Bron: Actie Leer Netwerk