Jelle Boonstra, directeur RegioPlus, in Trouw over personeelstekorten Zorg en Welzijn

24 mei 2019

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er in 2022 een tekort van 80.000 medewerkers in Zorg en Welzijn, met een kans dat dat tekort zelfs 55.000 is. Jelle Boonstra, directeur RegioPlus, reageerde tegenover Trouw op deze cijfers.

In een schatting van vorig jaar werd nog uitgegaan van 110.000 medewerkers die de sector tekort zou komen. Tegenover Janne Chaudron van Trouw gaf Boonstra aan dat het volgens hem aan de regionale aanpak te danken is dat bijvoorbeeld het aantal zij-instromers en herintreders in 2018 met 10.000 is gestegen. "Die zijn vaak afkomstig uit de horeca of detailhandel en in sommige gevallen uit de financiƫle sector", aldus Boonstra, die daarbij wel benadrukt dat het van belang is dat de hele sector eraan werkt om de tekorten te verkleinen. "Als je mensen bijvoorbeeld aan het werk helpt in de ouderenzorg maar wegtrekt bij ziekenhuizen, heb je er per saldo niets aan."

Daarnaast kreeg Boonstra de kans om op Radio 5 wat meer te vertellen over het teruglopen van het personeelstekort in Zorg en Welzijn. Dat fragment vindt u hier.