Minister De Jonge wil Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn verplicht stellen

09 oktober 2018

In het landelijke register hebben zich momenteel 36 zorgorganisaties in de langdurige zorg aangemeld.

Kamerbrief aanpak ouderenmishandeling

Medewerkers die grensoverschrijdend gedrag vertonen jegens cliënten moeten worden gestopt. Daarom wil minister De Jonge het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn in 2019 verplicht stellen. Dat stelt hij in een Kamerbrief over de aanpak van ouderenmishandeling. Nu is deelname nog vrijwillig. In het landelijke register hebben zich 36 zorgorganisaties in de langdurige zorg aangemeld, waardoor nu ongeveer 50.000 medewerkers met het register te maken hebben.

Waarschuwingsregister

Het register is een screeningsinstrument in het kader van de vergewisplicht (op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Met het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn willen zorgorganisaties voorkomen dat medewerkers die een strafbaar feit hebben gepleegd (jegens cliënten) niet zomaar bij een andere zorgorganisatie aan de slag kunnen. Organisaties die meedoen aan het register kunnen een medewerker die een grens overschrijdt, onder bepaalde voorwaarden, registreren. En organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers mogen als onderdeel van de sollicitatieprocedure het Waarschuwingsregister raadplegen om te kijken of de sollicitant in het register staat. Zo laten organisaties zien dat er voor misdragers geen plek is.

Uitspraak de Jonge

Volgens De Jonge komt het nog vaak voor dat zorgprofessionals die grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond alsnog werkzaam zijn in de zorg. ‘Dat moet stoppen. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen meewerken aan dit register en ben voornemens om samen met RegioPlus, andere zorgorganisaties en de VNG te bezien hoe we in 2019 tot een verplichting van dit register kunnen komen. Dat moet op een weloverwogen manier gebeuren en het moet uitvoerbaar zijn. Tot die tijd ga ik breed landelijk gebruik van het Waarschuwingsregister, door zo veel mogelijk partijen, stimuleren,’ stelt hij in de Kamerbrief. De minister roemt de gemeente Rotterdam, die het Waarschuwingsregister verplicht stelt voor alle instellingen binnen de WMO. ‘Dat zouden meer gemeenten moeten doen.’

Mee doen?

Landelijk draagt Regioplus zorg voor de uitvoering van het Waarschuwingsregister. Voor vragen uit de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vecht kunt contact opnemen met Annelie van den Boogaard via 030 - 634 0808 (aanwezig op vrijdag) of avandenboogaard@utrechtzorg.net.