Slimmer maatwerk bij digi-projecten in de zorg door persona's

22 april 2020

Nieuwe persona's helpen projectleiders van digitale projecten in de zorg met maatwerk.

Meer maatwerk door digi-persona's

Nieuw onderzoek draagt bij aan het beter implementeren van digitale vaardigheden in de zorg. Gebleken is namelijk dat mensen heel verschillend kunnen reageren op digitale vernieuwing. Bij het inzetten van e-health of het lanceren van digitale applicaties binnen een zorg- of welzijnsorganisatie kan nu door persona's rekening worden gehouden met deze verschillende reacties. Hiermee wordt een belangrijke stap van "one size fits all" richting maatwerk gezet. Iemand die weerstand ervaart om met technologie te werken omdat hij eigenlijk angstig is dat daarmee zijn baan verdwijnt, vraagt immers om een compleet andere aanpak dan de medewerker die geprikkeld wil worden om met de nieuwe mogelijkheden de beste zorg te leveren.

Download de korte samenvatting hier. De volledige publicatie met uitgewerkte persona's kunt u hier downloaden. Dit onderzoek is uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Digivaardig in de zorg, het practoraat Tech@doptie, Buro Strakz en Utrechtzorg.

Van analoge idealist tot en met digitale enthousiasteling

De persona's geven inzicht in de kennis, motivatie, houding en zelfbeeld van verschillende zorgprofessionals als het gaat om verbeteren van digitale vaardigheden. Onderzoekspartner en programmamanager Digivaardig in de zorg, Suzanne Verheijden: “Wanneer we meer aansluiten bij de verschillende manieren waarin zorgprofessionals digitale vaardigheden ontwikkelen, blijft er door inzet van digitale middelen uiteindelijk ook meer tijd over voor de cliënt en groeit de kwaliteit van zorg”.

Webinar

Op 4 mei (van 15.00 tot 15.30 uur) organiseert Vilans een webinar over digitale vaardigheden in de zorg waarin adviseurs Bart van Mierlo en Doortje Boshuizen in samenwerking met Suzanne Verheijden en Sjors Groeneveld van Tech@doptie ingaan op dit onderwerp. Klik hier om gratis deel te nemen.

Meer weten of meedoen?

Digitale vaardigheden in de zorg zijn relevanter dan ooit, zeker nu door de coronacrisis digitaal werken soms een pure noodzaak is geworden. De samenwerking tussen partners van het onderzoek gaat in 2020 dan ook verder. Graag willen we deze kennis in de praktijk toepassen. Bent u projectleider van een digi-project in de zorg en wilt u werken aan slimmer maatwerk? Heeft u een goed voorbeeld waarvan we kunnen leren? Neem dan contact op met Suzanne Verheijden via sverheijden@utrechtzorg.net.