15 november 2021

Op donderdag 11 november vond het eerste deel van de werkconferentie 'Samen zorgen voor de toekomst' plaats. Wegens de aangescherpte coronamaatregelen vindt deze werkconferentie in twee delen plaats, waarbij op 11 november ook de mogelijkheid was online mee te doen.

Samen zorgen voor de toekomst

We kijken terug op zeer geslaagde eerste dag van de werkconferentie. Samen met een mooi aantal enthousiaste deelnemers konden we fysiek én online stappen zetten richting de arbeidsmarkt van morgen. Dagvoorzitter Ruben Maes en voorzitter van de Raad van Toezicht Aleid Wolfsen namen de start van de conferentie voor hun rekening. Ze benadrukten het belang van samenwerken als bestuurders, om de toekomstige uitdagen van de zorgsector het hoofd te kunnen bieden.

Daarna nam trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk mee in zijn visie op de toekomst, waarin we met elkaar moeten zorgen voor verandering. Immers, als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. De grootste uitdaging hierbij is om alle betrokken partijen mee te krijgen. Ecosysteem designers, reverse mentoring en vrouwelijk leiderschap passeerden de revue. Ook ethiek is een aandachtspunt voor de toekomst. De mogelijkheden van zorg en technologie zijn eindeloos, maar hoe ver willen we daarin met elkaar gaan?

Paneldiscussie

Een paneldiscussie onder leiding van Ruben Maes volgde, met panelleden Vincent Alkemade (Utrechtzorg), Frank van der Linden (Humanitas DMH), Marie-Claire van Hek (AxionContinu) en via de livestream ook Janneke Brink-Daamen (Tergooi). De panelleden gingen in op de stappen die we nu al met elkaar kunnen zetten en de zaken die écht anders moeten om klaar te zijn voor de toekomst. Thema’s die meerdere keren benadrukt zijn, waren het behoud van jonge collega’s en regionaal leiderschap. Het Regionaal Talent- en Transferpunt (RTTP) van Utrechtzorg en Gemeente Utrecht werd hierbij genoemd als mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

Na een korte pauze zorgden twee enthousiaste sprekers van Omdenken voor veel energie door alle aanwezigen aan het werk te zetten. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te kunnen pakken, moeten we anders denken. Tijdens de clinic leerden we om problemen te zien als een mogelijkheid. Van ‘ja-maar’, naar ‘ja-en’.

Tijdens de afsluiting werd het manifest ‘Samen werken aan een lerende regio’ uitgereikt. Dit manifest is het startschot van de strategische koers op het gebied van leren en ontwikkelen die we samen als regio inzetten, en is daarmee een mooi voorbeeld van het thema van de bijeenkomst.


Gerelateerd nieuws

Al het nieuws