Mbo-studenten helpen GGD met vaccinatiesprint

03 maart 2021

ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, MBO Amersfoort en de GGD regio Utrecht werken samen aan een vaccinatiesprint.

Duurzaam samenwerken aan rijksvaccinatieprogramma

Tweede- en derdejaars studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort van de opleidingen Doktersassistente en Verpleegkunde staan te popelen om te vaccineren. Samen met de GGD regio Utrecht (GGDrU) starten ze daarom aanstaande donderdag (4 maart) met een pilot. In een echte vaccinatiestraat in Houten, een plek waar nu reeds zorgmedewerkers en 80+ inwoners, maar in de nabije toekomst duizenden inwoners van Midden-Nederland gevaccineerd gaan worden, zullen de studenten door de GGDrU een aanvullende opleiding krijgen en streng beoordeeld worden. Als de pilot slaagt en de studenten voldoen aan alle eisen, worden deze en meer mbo-studenten ingezet voor het daadwerkelijk vaccineren van inwoners van de provincie Utrecht en start een duurzame samenwerking aan het rijksvaccinatieprogramma.

Erkenning voor mbo-studenten

De uitdagingen zijn groot, heel groot. Er moeten miljoenen Nederlanders gevaccineerd worden tegen verdere verspreiding van het COVID-19 virus. Alle hulp is welkom. Waar GGDrU in de regel samenwerkt met afgestudeerde zorgprofessionals, vraagt deze tijd om iets anders. Maaike Schaap, manager COVID-19 vaccinatie GGDrU: “Het mes snijdt voor ons aan twee kanten. Wij kunnen hulp gebruiken bij het vaccineren. Aan de andere kant kunnen wij studenten een mooie stage-ervaring bieden.” Voordat de studenten echt gaan ‘prikken’ krijgen ze een aanvullende opleiding en worden ze streng beoordeeld. “Deze studenten hebben in hun opleiding al vaker gevaccineerd, maar tijdens de pilot zetten we de puntjes op de i,” aldus Maaike Schaap. MBO Utrecht, MBO Amersfoort en ROC Midden Nederland zien de samenwerking als een mooie erkenning. Rene Gelens, directeur college Zorg en Welzijn in Amersfoort van ROC Midden Nederland, die woordvoerder is namens de betrokken onderwijsinstellingen: “Mbo-studenten doen absoluut niet onder voor hbo- en wo-studenten als het aankomt op vaccineren. Dat de GGDrU nu ook met het middelbaar beroepsonderwijs samenwerkt, in plaats van alleen met het hoger onderwijs, onderstreept dat en voelt als de ultieme erkenning.”

Landelijk nieuws

MBO Amersfoort, MBO Utrecht en ROC Midden Nederland ontwikkelden eerder al initiatieven om met studenten een bijdrage te leveren aan het tegengaan van het coronavirus. Zo worden studenten van de drie onderwijsinstellingen ingezet op coronatestlocaties. Ook haalde een initiatief van ROC Midden Nederland het landelijk nieuws: priklessen die ‘normaal’ aan het einde van het studiejaar worden gegeven, werden naar voren gehaald om op tijd klaar te staan. Bram Smit, onderwijsdirecteur Zorgacademies van MBO Utrecht: “We zien in het mbo een flink tekort aan stages. Bij onze verpleegkundeopleiding viel dat gelukkig mee, dankzij de nauwe samenwerkingen die we hebben met regionale zorginstellingen. Daardoor hebben studenten verpleegkunde juist kunnen bijdragen in deze intensieve coronatijd.” Marian Hoogebeen - de Winther, directeur School voor Gezondheidszorg en Welzijn MBO Amersfoort: "Studenten zijn blij dat ze zo alsnog de benodigde stage-uren kunnen maken. Wij zijn altijd op zoek naar praktijkrelevantie. Zo slaan twee vliegen in één klap."

Samenwerken op de vaccinatiestraat

Om ervoor te zorgen dat studenten de periode op de vaccinatiestraat ook daadwerkelijk als stage mogen inzetten, is SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) bij de pilot betrokken. Docenten van de drie onderwijsinstellingen werken nauw samen met de instructeurs van de GGD regio Utrecht om studenten goed voor te bereiden. Rene Gelens: “Samen doen we er alles aan om onze studenten ook echt een volwaardige en aantrekkelijke stageplek te geven. Daar hoort uiteraard ook een vergoeding bij.” De studenten starten op 10 maart met het daadwerkelijke vaccineren.