Vitaliteitslab ROC Midden Nederland geopend

27 oktober 2020

Het ROC Midden Nederland helpt Utrecht nog gezonder te worden door middel van het Vitaliteitslab.

Vitaliteitslab Utrecht

Op 15 oktober heeft Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid van de Gemeente Utrecht, het Vitaliteitslab geopend. Het Vitaliteitslab in stadion Galgenwaard is een initiatief van ROC Midden Nederland dat een bijdrage wil leveren aan de gezondheid van inwoners van Utrecht. Gezien de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vond de officiële opening onder strenge voorwaarden en met een select gezelschap plaats.

“En het is juist datzelfde coronavirus dat het belang van positieve gezondheid alleen maar onderstreept,” aldus Bas van den Brand, directeur van de colleges Sport en Beauty van ROC Midden Nederland. Van den Brand is samen met zijn collega’s van het Gezondheidszorg College en Welzijn College en een groot aantal partners, initiatiefnemer van het Vitaliteitslab waar studenten, maar ook inwoners –jong en oud- spelenderwijs leren hoe ze gezonder kunnen leven. Van den Brand: “Het is onze bijdrage aan Utrecht. Utrecht heeft immers de ambitie om ‘gezond en stedelijk leven voor iedereen’ mogelijk te maken. Dat werd tijdens de opening nog eens mooi onderstreept door de wethouder. Als ROC Midden Nederland, met locaties in de hele provincie Utrecht, voelen we ons verbonden met de wijken, met de stad en de provincie. We voelen ook de verantwoordelijkheid om deze bijdrage te leveren. Niet alleen door onze studenten op te leiden in positieve gezondheid, maar ook door inwoners van Utrecht bewust te maken hoe gezondheid bijdraagt aan de kwaliteit van leven”.

Vitaliteitslab met prikkelende games

In het Vitaliteitslab krijgen bezoekers aan de hand van tests, prikkelende games en een film op een interactieve en persoonlijke wijze inzicht in het belang van positieve gezondheid, vitaliteit en de mogelijkheden om daar zelf regie over te nemen. Tijdens de opening gingen oud-topsporter Pieter van den Hoogenband en Machteld Huber, grondlegger van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, in gesprek met studenten van ROC Midden Nederland. Pieter van den Hoogenband: “Prachtig dat ROC Midden Nederland het keuzedeel ‘Positieve Gezondheid’ gaat aanbieden aan hun eigen studenten. Het is belangrijk dat je je al op jonge leeftijd bewust bent van de relatie tussen gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Helemaal mooi dat ook inwoners van Utrecht welkom zijn in het Vitaliteitslab”.

Bakfiets vol gezondheid

Naast het ‘vaste’ Vitaliteitslab ontwikkelt ROC Midden Nederland ook zogenaamde mobiele vitaliteitslabs. Alex Janssen, projectleider: “Ja, met een bakfiets de wijk in. Hoe vind je die! Onze studenten gaan aan het begin van het nieuwe jaar in gesprek met inwoners van Utrecht aan de hand van laagdrempelige en leuke gezondheidstools die ze in hun bakfiets meenemen. Denk aan wandelroutes door de wijk, zogenaamde ‘energy walks’, health checks, maar ook tests zoals ‘Hoe schoon is jouw telefoon?’. Het is een win-win. Voor onze studenten zijn het Vitaliteitslab en de mobiele labs belangrijke onderdelen van hun studie, waaronder voor studenten Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl. Voor inwoners zijn het daarentegen leuke manieren om met gezondheid aan de slag te gaan. De bakfiets is natuurlijk niet geheel toevallig gekozen. Utrecht is immers fietsstad nummer 1 van de wereld!”.