Week van Zorg en Welzijn 2018 speelt sector in de kijker

26 maart 2018

Zesde editie groot succes met Koninklijk bezoek en recordaantal geopende locaties.

Van maandag 12 t/m zaterdag 17 maart organiseerden landelijk meer dan 1400 locaties activiteiten om te laten zien hoe het is om in de zorg- en welzijnssector te leren en te werken. Dit recordaantal geopende locaties trok een groot aantal bezoekers. Op de openingsdag van de zesde Week van Zorg en Welzijn vereerde Koning Willem-Alexander de sector met een werkbezoek. Verder zorgden de 24-uurs zwemmarathon van Maarten van der Weijden en de speciale zorg- en welzijnstourbus voor de nodige aandacht. Diverse lokale en landelijke pers deden verslag van de week en de uitdagingen waar de sector voor staat. Bekijk ook de terugblikvideo voor een samenvatting van de Week.

Records

In totaal hielden meer dan 1400 locaties open huis. Ten opzichte van vorig jaar waren dat er ruim 200 meer. Een recordaantal: nooit eerder organiseerden zoveel zorg- en welzijnslocaties in één week activiteiten om aandacht voor de sector te vragen. Jelle Boonstra, directeur RegioPlus, is enthousiast over dit recordaantal: “Tekort aan personeel is de grootste uitdaging de komende tijd. Personeelswerving is voor de meeste organisaties de hoofdreden om een open dag te organiseren. De toename van geopende locaties dit jaar is dan ook een teken dat de sector echt zit te springen om mensen. Op allerlei niveaus en bij alle soorten organisaties in deze mooie sector.” De grotere interesse voor de diverse banenmarkten en speeddates ten opzichte van voorgaande jaren onderstreept dat het arbeidsmarktperspectief dat de sector te bieden heeft niet onopgemerkt blijft. Zo is er een speciale zorg en welzijn huis-aan-huiskrant verspreid onder 4,2 miljoen huishoudens. Hiernaast keken er ruim 1,1 miljoen mensen naar het programma ‘Heel Holland Zorgt op SBS6 (bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar). Ook online bleef de Week van Zorg en Welzijn niet ongemoeid. Op social media waren er meer dan 11.000 berichten over de week.

Koninklijk tintje

Het werkbezoek van Zijne Majesteit de Koning bij de start van de Week van Zorg en Welzijn, maakte deze editie extra bijzonder. Tijdens het bezoek ging de koning in gesprek met bewoners, hun familie en medewerkers van een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook sprak hij met ambassadeurs over hun enthousiasme voor het vak en het belang van goede zorg en welzijn voor de samenleving.

Uiteenlopend programma

De 14 samenwerkende regionale werkgeversorganisaties uit zorg en welzijn – verenigd in RegioPlus – organiseren de jaarlijkse Week van Zorg en Welzijn om een realistisch beeld over de sector over te brengen; zorgmedewerkers en vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en toewijding en tegelijkertijd potentiele werknemers te interesseren voor een toekomst in deze betekenisvolle sector. Dit leidde ook dit jaar tot een uiteenlopend programma. Zo zwom Maarten van der Weijden in ruim 24 uur bij 14 verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en verbond hij alle zorg-regio’s van Nederland. Met deze actie werd speciale aandacht gevraagd voor de vaak onderbelichte nachtzorg. Verder was er dit jaar voor het eerst een inspiratie bustour. Professionals uit de volle breedte van de sector bezochten middelbare scholen door het hele land om gastlessen te geven over hun dagelijkse bezigheden en vertelden wat je moet kunnen om dit werk te kunnen doen.

Save the date

De Week van Zorg en Welzijn 2019 is van 11 t/m 16 maart. Save the date!