WO-stages in zorg en welzijn: win-win

17 december 2020

Heeft u al eens gedacht over een stagiair vanuit het wetenschappelijk onderwijs (WO) in uw organisatie?

Een frisse blik, ondersteuning in de organisatie of een onderzoek. Dat is een WO-stage in een notendop. Dit is niet alleen een kans op meer werkervaring voor de student, ook een organisatie kan hier goed van profiteren. Een mooi voorbeeld is de stage die Savanna van Boom liep bij ouderenzorgorganisatie ZorgSpectrum. Die beviel zo goed, dat ze ook na haar stage nog bij ZorgSpectrum werkt. Dorien Ruiter van ZorgSpectrum en Savanna van Boom vertellen over hun ervaring.

Dorien Ruiter, senior adviseur leren en ontwikkelen bij ZorgSpectrum:

“Binnen onze organisatie willen we leren met en van elkaar. Daar horen ook stages bij, op elk niveau. Natuurlijk kost het begeleiden van een stagiaire tijd, maar dat geldt ook voor het inwerken van een nieuwe collega. En als organisatie heb je er zóveel aan. Het is heerlijk dat er iemand met je meekijkt. En een WO-student kijkt echt met een andere blik naar vraagstukken dan onze reguliere studenten. Wat helpt is als de student zelf regie kan voeren en aangeeft wat hij of zij van je nodig heeft, bijvoorbeeld een uur van je tijd per week. Dat ene uur heeft nauwelijks effect op je werkweek en Savanna heeft enorm veel werk bij ons verzet. We waren zo blij met haar, dat ze nu nog steeds bij ons werkt als oproepkracht”.

Savanna van Boom, student Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de UU:

“Een tijdje geleden had ik een bijbaan in de zorg. Zo kwam ik erachter dat ik de ouderenzorg heel leuk vond. Ik merkte dat ik graag die richting op wilde, maar vond het lastig om te achterhalen wat ik met mijn achtergrond voor die doelgroep kon betekenen. Mijn studie is heel breed en ik wist ook niet goed welke functies er binnen de zorg zijn op WO-niveau. Toen ben ik samen met de stagecoördinator van mijn studie en Utrechtzorg gaan kijken naar de mogelijkheden. Zo kwamen we uit op ZorgSpectrum. De stage van twee maanden bij ZorgSpectrum is me heel goed bevallen. Ik ben heel goed ontvangen en had fijne collega’s. Ook op persoonlijk gebied kon ik me goed ontwikkelen. In het begin was ik best verlegen, maar hier ben ik heel erg in gegroeid. Het was leuk om te merken dat ik veel theorie kon toepassen tijdens mijn stage. Ik mocht meehelpen aan interventies en kon een aantal analyses doen. Mijn wetenschappelijke blik kwam daarbij goed van pas”.

Ook geïnteresseerd?

De Universiteit Utrecht biedt graag haar masterstudenten Social Policy & Public Health en Youth Studies aan onze sector aan. Studenten SPPH zijn breed inzetbaar rond thema’s als: zorgbeleid, impactmetingen, duurzame inzetbaarheid, preventie, campagnevoering, participatievraagstukken, retentie/instroom beleid, en medewerkertevredendheid. De stagiaires lopen stage tussen februari en juni 2021 en kunnen zowel voor een praktische (meewerk) stage kiezen als voor een onderzoek gerichte stage. In de praktische variant van de stage werkt de student mee aan lopende projecten of aan een gericht opdracht: er hoeft in dat geval dus geen thesisbegeleiding plaats te vinden.

Meer informatie

In de (Engelse) PDF-documenten die u rechts kunt downloaden vindt u alle stage eisen op een rijtje. Voor verdere vragen of aanmelding kunt u terecht bij Valéry Oude Groen - van Rijswijk van de Universiteit Utrecht (v.j.oudegroen-vanrijswijk@uu.nl).