RAAT bundelt krachten in de regio

De sector Zorg en Welzijn staat voor een flinke uitdaging. We hebben een personeelstekort en het aantal moeilijk vervulbare vacatures zal in de toekomst fors stijgen. Dit probleem vraagt direct om actie. Met het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten bundelen we de krachten van werkgevers van Zorg en Welzijn, onderwijs, werkgeverservicepunten, gemeenten en zorginkopers. Samen werken we hard aan het terugdringen van het personeelstekort.

Zes actielijnen

Bij het uitvoeren van het RAAT werken we samen aan zes actielijnen.

  1. Verhogen van de instroom- en opleidingscapaciteit
  2. Positief beïnvloeden van de loopbaankeuze van jongeren
  3. Verhogen van het opleidingsrendement
  4. Vergroten van opleidingsmogelijkheden
  5. Bieden van een aantrekkelijke werkomgeving en werkklimaat
  6. Het anders en vernieuwend organiseren

Rol Utrechtzorg

Wij voeren programmamanagement over drie regionale RAAT's. RAAT Utrecht SamUZ, RAAT Amersfoort Eemland, RAAT Gooi en Vechtstreek.

Wilt u deelnemen aan het RAAT, maar valt uw organisatie niet onder één van deze arbeidsmarktregio's? Op de website van RegioPlus kunt u vinden onder welke regionale werkgeversorganisatie uw regio valt.

Veelgestelde vragen

Waarom ondertekenen organisaties een RAAT?
Door een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) te ondertekenen neemt een organisatie zijn verantwoordelijkheid in het gezamenlijk terugdringen van de personeelstekorten in de zorg. Daarnaast is deelname in een RAAT voorwaarde om in aanmerking te komen voor de SectorplanPlus-gelden. De organisatie moet dan de RAAT ondertekenen van de regio’s waar gaat worden opgeleid. Dit kunnen er meerdere zijn.

Hoe weet ik onder welke werkgeversvereniging of arbeidsmarktregio mijn organisatie valt?
U kunt via de Regiokaart op deze website bekijken onder welke regio uw locatie valt. Dit wordt beschreven aan de hand van gemeenten. Utrechtzorg is de werkgeversvereniging voor de arbeidsmarktregio’s Utrecht e.o., Amersfoort e.o. en de Gooi en Vechtstreek, en is daarmee verantwoordelijk voor de drie RAAT’s van deze regio’s: Utrecht, Amersfoort – Eemland en Gooi en Vechtstreek.

  • Het RAAT Amersfoort-Eemland betreft de arbeidsmarktregio Amersfoort-Eemland: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg.
  • Het RAAT Gooi en Vechtstreek betreft de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek: Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren.
  • Het RAAT Utrecht betreft de arbeidsmarktregio Utrecht: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, en Zeist.

Waar vind ik het RAAT en de intentieverklaring van mijn regio? Heeft mijn organisatie het RAAT al ondertekend?
U kunt dit opzoeken op deze website, of navragen via secretariaat@utrechtzorg.net.

Kunnen wij als overkoepelend orgaan, bijvoorbeeld een huisartsencollectief, ook tekenen voor het RAAT?
Het is voor overkoepelende organen zoals een huisartsencollectief mogelijk om gezamenlijk een RAAT te ondertekenen. Het is hierbij wel nodig om aan te geven welke praktijken hieronder vallen.

Hoe onderteken ik het RAAT?
Hiervoor kunt u contact opnemen met secretariaat@utrechtzorg.net.

Voor meer informatie:
Marloes Aarden
tel: 030 - 6340808
mail: maarden@utrechtzorg.net


Lees meer over het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten

Gerelateerd nieuws

Al het nieuws