Datum: 24 november 2022 / 10:00

Hoe vertrouwen in vakmanschap de zorg kan ‘ontregelen’

“Bekwaamheid versterken en/of aantonen kun je heel goed, op allerlei manieren, in het werk doen. En zorgprofessionals kunnen heel goed zelf bepalen op welk moment zij vakmanschap hebben laten zien of bekwaam zijn. Laten we daar recht aan doen.”

Het kunnen aantonen van vakbekwaamheid om bepaald werk te mogen uitvoeren is belangrijk. Zeker als het cruciale werkzaamheden betreft, zoals het verrichten van voorbehouden of risicovolle handelingen in de zorg. Maar hoe organiseer je dit op zo’n manier dat het echt bijdraagt aan het doel – in plaats van aan meer administratieve rompslomp?

Aantoonbaar Bekwaam

Het OLVG in Amsterdam heeft beleid Aantoonbaar Bekwaam ontworpen met de overtuiging dat ondersteunende diensten (zoals het Leerhuis) de mensen in de voorhoede moeten faciliteren in – en recht doen aan – hun expertise en vakmanschap. Omdat zij, vooral en in de eerste plaats, ons vertrouwen verdienen.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst komt Petrouschka Wind- Werker haar verhaal vertellen en gaan we met haar in gesprek hoe het wel kan. Petrouschka Wind – Werker is hoofd Opleiding en Ontwikkeling bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en destijds projectleider van het beleid Aantoonbaar Bekwaam bij OLVG. Zij begon haar loopbaan als verpleegkundige. Twintig jaar geleden startte haar, nog altijd voortdurende, lerende reis in de wereld van opleiden, leren en ontwikkelen in organisaties. Zij is voorstander van het Rijnlandse managementmodel.

Wat hield het project in?
Het ontwerpen van beleid, de implementatie en uitvoering op 74 afdelingen, 2225 zorgprofessionals, 120 teamleiders en managers en evalueren van impact.
Het voorlopig resultaat van dit beleid is een significante afname (90%) studiedruk en de enthousiaste ontvangst door de doelgroep; ‘omdat het recht doet aan professionaliteit en autonomie’. Dit innovatieve concept geeft een antwoord op de noodzaak om de zorg te ‘ontregelen’.

Lerende regio

Het netwerk leren en ontwikkelen van Utrechtzorg is dé plek om elkaar te inspireren, ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Het is ook de plek waar we samen activiteiten bespreken en oppakken op het gebied van leren, ontwikkelen en opleiden. In dit netwerk bepalen we de te volgen koers als het gaat om de vraagstukken van de regionale arbeidsmarkt op het gebied van leren en opleiden. We bouwen samen aan uw organisatie, en daarmee aan de lerende regio waar we actief meedenken aan vraagstukken en thema's voor de arbeidsmarkt van morgen.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 24 november, 10:00 - 12:00 uur
Locatie: De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117, 1251 AV Laren

Programma:
09.30 uur Inloop
10.00 uur Opening en welkom
10.05 uur De lerende Regio
10.15 uur Bekwaam is inzetbaar deel 1
11.00 uur Netwerk-break
11.15 uur Bekwaam is inzetbaar deel 2
12.00 uur Einde met netwerk lunch

Aanmelden: Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Heeft u vragen, tips of ideeën of een agendapunt voor deze bijeenkomst of het netwerk? Neem dan contact op met Erna Laclé via elacle@utrechtzorg.net of Jan Joosten via jjoosten@utrechtzorg.net.