Flexibel beroepsonderwijs volwassenen

Door flexibel opleiden laten we het beroepsonderwijs beter aansluiten op de wensen en leerbehoeften van huidige en toekomstige medewerkers in zorg en welzijn. Leereenheden zijn een onderwijsvernieuwing waarmee studenten de opleiding voortaan in delen kunnen volgen. Deelnemers kunnen kiezen voor een leereenheid die aansluit bij de persoonlijke ontwikkeling en situatie en kunnen direct aan de slag met het behaalde certificaat.

Opleiden met leereenheden

Via leereenheden zorgen we voor maatwerk, flexibiliteit en landelijke erkenning van het beroepsonderwijs voor volwassenen. In 2018 is de VVT in de regio Amersfoort-Eemland gestart als koploper, in samenwerking met ActiZ en A+O VVT, om deze aanpak van de grond te krijgen. Trajecten in Eindhoven en Rotterdam zijn later gestart. De gehandicaptenbranche was al eerder gestart met het ontwikkelen van leereenheden.

Opleiden met behulp van leereenheden is uitermate geschikt voor zij-instroom van nieuwe medewerkers en doorstroom van de huidige medewerkers. Met het behalen van een leereenheid wordt een afgebakend geheel van taken en verantwoordelijkheden afgerond, en is een medewerker inzetbaar voor deze werkzaamheden. Op dit moment zijn er voor de VVT en gehandicaptenzorg al meerdere opleidingen in leereenheden opgedeeld. Deze leereenheden samen dekken een kwalificatiedossier af. Steeds meer leereenheden worden afgerond met een MBO certificaat, wat landelijk erkend wordt.

Pioniersregio Amersfoort-Eemland

Vanuit de behoefte om kennis te delen verzamelde Utrechtzorg de verhalen uit de regio Amersfoort-Eemland rondom leereenheden. In zeven interviews komen verschillende betrokkenen aan het woord: opleiders, HR-medewerkers, adviseurs, medewerkers en meer. Zo nemen we je graag mee in het proces waar deze regio in 2018 mee is gestart. Lees 'Leereenheden in de zorg: Pioniersregio Amersfoort-Eemland'.

Overzicht

RegioPlus heeft op haar website een overzicht gepubliceerd van mbo-opleidingen waarvoor leereenheden zijn ontwikkeld. Lees onder het overzicht van leereenheden door voor uitleg over de begrippen leereenheden en mbo-certificaat en hoe dit uiteindelijk kan worden opgebouwd tot een diploma.

Nationale Zorgklas

Tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 is door snelle, krachtige samenwerking de Nationale Zorgklas ontstaan. In een kort tijdsbestek is dit landelijke opleidingsplatform ingericht om medewerkers volledig online en binnen een week te kunnen scholen tijdens de coronacrisis. Utrechtzorg is via RegioPlus betrokken bij dit initiatief.

Meer informatie

Wil je meer informatie over flexibel opleiden in zorg en welzijn? Neem dan contact op met Erna Laclé via elacle@utrechtzorg.net, of kijk op de websites van MBO Amersfoort en het ROC Midden Nederland.