Beleefbieb De Haven geopend

22 juli 2019

Themaboxen en materialen voor persoonsgerichte zorg.

Beleefbieb

Begin juni is in Zorg- en Wooncentrum De Haven de Beleefbieb geopend. De Beleefbieb biedt een unieke verzameling van materialen om activiteiten te doen met cliënten met dementie. In de Beleefbieb zijn themaboxen aanwezig met allerlei materialen om de zintuigen te prikkelen rond een thema. Voorbeelden van deze thema’s zijn: zomer, winter, kraamtijd, schoonmaken, koken en eten etc. Verder bevat de Beleefbieb spellen, cd’s, dvd’s en snoezelmaterialen. De materialen zijn verzameld via verschillende kringlopen in de regio en dankzij donaties.

Rianca de Boer, logopediste De Haven, vertelt: "Ik zag in De Haven dat er prachtige initiatieven en mooie materialen waren om belevingsgerichte zorg te bieden. Deze initiatieven waren echter vaak niet centraal inzetbaar. Onze werkgroep ‘belevingsgerichte zorg’ heeft met hulp van medewerkers, familie en diverse instanties de Beleefbieb kunnen opzetten. Ik ben er ontzettend trots op dat binnen de Haven nu zo’n grote collectie aan materialen en themaboxen aanwezig is en gebruikt kan worden voor en door iedereen. In de Beleefbieb werken we samen met medewerkers van ’s Heeren Loo. De mensen van ’s Heeren Loo die bij ons werken hebben een verstandelijke beperking en worden op veel onderdelen ingezet. In de Beleefbieb hebben de medewerkers van ’s Heeren Loo de uitvoerende taken op zich genomen, zo verzorgen ze de uitleen en controleren zij regelmatig de inhoud van de themaboxen. Ik denk dat we met elkaar iets heel waardevols hebben neergezet!"

Betere persoonsgerichte zorg

De themaboxen en materialen dragen bij aan het bieden van persoonsgerichte zorg. Medewerkers kunnen tijdens de openingsuren van de Beleefbieb de materialen lenen en deze vervolgens individueel of in groepsverband gebruiken om activiteiten met cliënten te doen. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen de materialen gebruiken. Zo kan er contact worden gemaakt met de cliënten op een manier die aansluit bij hun belevingswereld.

Erica Blokhuis, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie vertelt over de ervaringen met de Beleefbieb: "Op dinsdagochtend 4 juni is de Beleefbieb geopend. Meteen kon ik voor onze woongroep een themabox lenen. Wat was iedereen enthousiast, ik had de themabox ‘kraamtijd’ geleend, samen met een prachtige levensechte babypop. De bewoners reageerden erg verschillend, maar zodra ze de zwitsal roken die ook in de box zit werden vooral de dames die eerst zaten te dutten, klaarwakker. Langzaam kwamen de herinneringen boven. De eigen kinderen maar ook het oppassen op kinderen van broers en zussen toen ze zelf nog geen kinderen hadden. Ook de levensechte babypop moest door iedereen vastgehouden worden en er werden hele gesprekken gevoerd met de pop."

Zorginnovatie

"Elke week kunnen we een nieuwe themabox lenen, deze week hadden we de themabox ‘schoonmaken’", vertelt Erica. "Deze box bevat materialen die erg herkenbaar zijn zoals Sunlight zeep en een zeepklopper. Op de woongroep voerden we het gesprek over hoe het huishouden vroeger ging, we kwamen ook tot de conclusie dat we het nu erg luxe hebben. Naast themaboxen lenen we uit de Beleefbieb een snoezelkat die vertroeteld wordt door de bewoners op de woongroep. Deze kat is lekker zacht en spint wanneer hij geaaid wordt, zo worden de bewoners rustig en het geeft hen een fijn gevoel om voor iets te kunnen zorgen. Erg mooi en vertederend om te zien hoe zij hierop reageren. Ik ben ontzettend blij dat De Haven de Beleefbieb heeft geopend, ik zie dat dit voor de bewoners heel waardevol is."

De Beleefbieb is een unieke innovatie in het verpleeghuis. De Haven is erg blij met deze ontwikkeling en hoopt dat er veel plezier wordt beleefd aan de Beleefbieb. Wilt u meer weten over de Beleefbieb? Dan kunt u contact opnemen met Renske Blokhuis via rblokhuis@dehaven.nu.