Doe wat nodig is om code zwart in de zorg te voorkomen

19 november 2021

Het aantal positieve coronatests blijft in hoog tempo verder stijgen. Nog niet eerder waren er zoveel besmettingen. Daarmee groeit ook het aantal ziekenhuisopnames in duizelingwekkend tempo. Een code zwart dreigt als een donkere golf de zorg te overspoelen. Met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse samenleving én voor onze zorgmedewerkers.

RegioPlus, het samenwerkingsverband van de regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn (waaronder Utrechtzorg), doet daarom een dringende oproep aan de verantwoordelijke beleidsmakers en politici om alles in het werk te stellen om code zwart in de zorg te voorkomen. Doe het voor onze zorgmedewerkers.

Oproep

Dat betekent in ieder geval het volgende:

  • Zet alles op alles om de besmettingen op korte termijn terug te dringen. Neem geen besluiten die de toch al beperkte capaciteit aan professionals verder vermindert. Dus geen uitbreiding van quarantaineregels, geen uitsluiting van niet-gevaccineerde zorgprofessionals, of zelfs het ontslaan daarvan zoals in België. Voer in de zorg geen 2G in.
  • Laat zorgorganisaties nu samenwerken om de zorg anders en slimmer te organiseren. Geef zorgmedewerkers daarbij professionele ruimte zodat zij hun werk beter en met meer plezier kunnen doen.
  • Geef financiële zekerheid aan zorgorganisaties voor de komende drie jaar, zodat zij blijven investeren in onze zorgprofessionals. Zodat die hun belangrijke werk voor ons allemaal kunnen blijven doen.

Het vastlopen van de zorg en daarmee van onze samenleving dreigt. Dat mogen we voor onszelf en voor onze zorgmedewerkers niet laten gebeuren!