Vandaag kwamen zo'n dertig betrokkenen bij het Integraal Zorgakkoord (IZA) in Utrecht Stad samen om een belangrijke volgende stap te zetten in de uitvoering van dit akkoord. De verschillende betrokkenen van de inhoudelijke pijlers en fundamenten hebben toegelicht welke plannen zij in 2024 hebben uitgewerkt. Tijdens deze bijeenkomst is benadrukt dat de focus nu verschuift: van het opbouwen van de pijlers naar het nemen van meer regie over de totale opgave. Dit vraagt om keuzes en meer samenhang in de uitvoering.
Waarom is dit nodig?
De huidige schaarste aan mensen en middelen in de zorg en welzijn maakt hervorming noodzakelijk. Zorg- en welzijnspartners bundelen hun krachten binnen het IZA om duurzame zorg en ondersteuning mogelijk te maken. Dit betekent zowel het versterken van wat al goed gaat als het innoveren voor de toekomst. Door samen te werken en elkaar beter te begrijpen, kunnen we de gestelde doelen in Utrecht Stad realiseren.
Concrete stappen vooruit
De regiegroep Utrecht Stad heeft op basis van de bijeenkomst vier belangrijke acties uitgezet:
Eén bestuurlijke tafel:
We verkennen de mogelijkheden voor een aangescherpte governance op bestuurlijk niveau in Utrecht stad om alle opgaves, fundamenten en activiteiten beter met elkaar te verbinden. Hierbij wordt ook gekeken naar mandaat voor de deelnemers om met elkaar gedragen besluiten te kunnen nemen.
Eén aanspreekpunt/team per wijk:
We kijken naar de mogelijkheid van één aanspreekpunt of team per wijk om initiatieven beter te laten landen. Dit bevordert de afstemming tussen partners en versterkt de verbinding in de wijk.
Afstemmen tussen projectleiders:
We werken aan een overleg waar projectleiders van lopende initiatieven structureel kunnen afstemmen. Dit voorkomt dubbelingen en vergroot de effectiviteit van de samenwerking.
Nadrukkelijke samenwerking met fundamenten:
De samenwerking met de fundamenten Arbeidsmarkt, Digitaal vaardig en Digitalisering & gegevensuitwisseling wordt nadrukkelijk versterkt. Deze fundamenten zijn essentieel om de gestelde doelen te behalen:
- Het aanpakken van personeelstekorten door innovatieve arbeidsmarktoplossingen.
- Het verbeteren van digitale vaardigheden bij zowel professionals als burgers.
- Het faciliteren van betere samenwerking en gegevensuitwisseling door digitale innovaties.
Inzetten op bestaande kracht
We zetten in Utrecht bewust in op het zoveel mogelijk gebruiken van wat er al is. Een voorbeeld hiervan is de Wijkalliantie+, dit netwerk is actief aan de slag met de pijler ‘Sterk sociaal domein en eerstelijn’. Voor de pijler ‘Mentale weerbaarheid en gezondheid’ werken we samen met de Wijksamenwerkingsverbanden van Sterkzorg en RegiozorgNU en het initiatief Thuis in je Wijk. Zo geven we vorm aan preventie, het verkennend gesprek en netwerken. De pijler ‘Gezond ouder worden’ is vertaald in een projectenportefeuille door het Stedelijk Platform Ouderen (SPO) en zet in op de samenwerking met het project Steunsystemen en het project Buurt als Ecosysteem om de verbinding en impact te vergroten. Wil je hier meer over lezen, kijk dan naar bijgevoegde canvassen.
Vervolg
De komende tijd worden deze acties verder uitgewerkt, en wordt dit besproken met alle betrokken partijen. Tegelijkertijd blijven de partners zich inzetten voor hun opgaven en wordt de impact van bestaande initiatieven verder vergroot.
Wil je inhoudelijk meer lezen? Dat kan hier. Samen werken we aan toekomstbestendige zorg en welzijn in Utrecht!