Gratis lesmateriaal over Zorg en Welzijn voor basisscholen

21 maart 2019

Lespakket 'Aan jou hebben we wat!' uitgebreid met module Primair Onderwijs.

Lespakket uitgebreid

Werkgeversorganisaties uit Zorg en Welzijn slaan opnieuw de handen ineen en breiden het lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ uit. Eerder ontwikkelden zij al een algemeen lespakket om middelbare scholieren kennis te laten maken met de veelzijdigheid van werken in Zorg en Welzijn. Dit bleek een groot succes: ruim 2.000 scholen vroegen het lesmateriaal aan en daarmee maakten ruim 200.000 leerlingen gebruik van het pakket. Vanaf vandaag is dit lesmateriaal ook beschikbaar voor basisschoolleerlingen.

Primair onderwijs

Het doel van dit aanvullende lespakket is om basisschoolleerlingen op toegankelijke wijze te enthousiasmeren voor een loopbaan in Zorg en Welzijn. Aan de hand van acht verschillende verhalen en animaties maken de leerlingen kennis met de sector. In elk verhaal staat een ander beroep centraal. Zo ontdekken leerlingen hoe onmisbaar, betekenisvol en gevarieerd het werk van zorgverleners is. Een belangrijk inzicht, gezien de huidige tekorten waar de sector Zorg en Welzijn mee kampt. ‘Aan JOU hebben we wat’ is onderdeel van de vele acties die RegioPlus onderneemt om de tekorten op de arbeidsmarkt terug te dringen. Uit voorbeelden van verschillende branches blijkt dat het beïnvloeden op jonge leeftijd een positief effect kan hebben op latere loopbaankeuzes. Het vinden van talent begint dus al op de basisschool.

Modules speciaal voor Zorg & Techniek en Gehandicaptenzorg

In 2017 lanceerde RegioPlus het eerste lespakket voor middelbare scholieren. Dit lespakket gaat in op de beeldvorming en dynamiek in de sector en helpt leerlingen van het vmbo en havo/vwo bij de profielkeuze die aansluit bij een loopbaan in Zorg en Welzijn. Na het succes van ‘Aan JOU hebben we wat’ voegde RegioPlus vorig jaar twee verdiepende modules aan het lesmateriaal toe: één over werken in de gehandicaptenzorg en één over zorg en technologie. Dankzij dit laatstgenoemde pakket kunnen ook techniekdocenten het lespakket vanaf nu in het curriculum opnemen en in hun lessen inzetten. Een belangrijke ontwikkeling, gezien de toenemende vraag naar zorgmedewerkers met een technische achtergrond. In de toekomst onderzoekt RegioPlus waar nog meer kansen liggen voor verdiepende modules.

Het lesmateriaal is eenvoudig in te zetten in de les en bevat een duidelijke handleiding en verschillende werkbladen. Al het lesmateriaal is gratis te bestellen via www.aanjouhebbenwewat.nl.

Meer weten over het lespakket? Neem dan contact op met Diede Heitink (dheitink@utrechtzorg.net).