Deze cliënt sla ik over
Het is een koude dag in november. Hazel heeft de kinderen nét op tijd op school afgeleverd, nu op naar de eerste cliënt. Medicijnen klaar zetten, tijd voor een snelle kop koffie.
Meneer Slot is hartpatiënt en heeft een hoge bloeddruk. Medewerkers van de thuiszorg komen dagelijks voor controle van de bloeddruk en voor het aantrekken van zijn TED-kous. De kous zorgt voor de doorstroming van het bloed, zodat er minder snel een bloedstolling in de benen komt.
Hazel is 38 jaar, alleenstaande ouder en nu de kinderen wat zelfstandiger worden, werkt ze weer een paar dagen per week.
Hazel heeft haast
Ze rijdt elke dag haar route langs de cliënten. Oei, een wegomlegging. Dat gaat minstens 15 minuten vertraging opleveren. Hazel appt snel haar werkgever: ‘Ik sta vast in het verkeer, ik sla meneer Sloot over. Hij weet ervan, ik stuurde hem al een SMS. Pakken jullie dit op?’
Voor de werkgever is de maat vol. Dit is niet de eerste keer dat Hazel een cliënt overslaat. Haar werkgever heeft haar al een paar keer eerder aangesproken in de afgelopen maanden. Dit akkefietje met meneer Sloot is de druppel. Hazel krijgt ontslag op staande voet.
En wat vind je, ontslag op staande voet terecht?
Ontslag op staande voet betekent ontslag per direct. De werkgever mag stoppen met loon betalen en de werknemer krijgt meestal ook geen uitkering van het UWV of de gemeente. Daarom zijn er strenge eisen. Ontslag op staande voet mag alleen als er een ‘dringende reden’ is, zo staat in de wet.
De kantonrechter vindt het ontslag van Hazel terecht. Dit is werkweigering en dat is een dringende reden. De kantonrechter zegt o.a.:
“Deze cliënt was voor zijn gezondheid afhankelijk van de hulp van H. Haar kan een zwaar verwijt worden gemaakt dat zij deze cliënt tijdens haar dienst heeft overgeslagen. De omstandigheid dat er een wegomleiding was waardoor zij 15 minuten moest omrijden en daardoor die dag achter op schema zou komen te liggen, was geen geldige reden om deze cliënt dan maar niet te bezoeken.
Meer weten? Geef je dan op voor onze driedaagse opleiding arbeidsrecht in de Zorg
Is dit een herkenbaar verhaal? Zit je als werkgever met een soortgelijk vraagstuk en wil je weten welke stappen je kunt nemen?
Geef je dan op voor onze driedaagse opleiding arbeidsrecht in de Zorg!
Tijdens deze opleiding leer je alles over hoe je met wangedrag moet omgaan, waaronder bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Alle relevante onderwerpen in de zorg komen aan de orde. Denk aan disfunctioneren, ziekte- en re-integratie, vergewisplicht, ontslag op staande voet, wijziging van standplaats, functie en arbeidsvoorwaarden, Wkkgz, VOG, reorganiseren, conflict, medezeggenschap etc.
Deze opleiding wordt gegeven door Hanze advocaat, arbeidsrecht in de zorg. Zij kunnen putten uit talloze praktijkvoorbeelden. Praktisch en toepasbaar dus!
Klik hier voor meer informatie en aanmelding.