- jaarbericht-voorkant.png

Jaarbericht: Utrechtzorg in 2023

23 september 2024

Beter laat dan nooit – graag delen we ons jaarbericht 2023! Hierin lees en zie je welke projecten, onderzoeken en bijeenkomsten centraal stonden in 2023. Download het jaarbericht hier (PDF).

Window of opportunity

Vincent Alkemade, directeur-bestuurder van Utrechtzorg, licht toe: "Ondertussen zitten we alweer volop in het tweede halfjaar van 2024. De Miljoenennota is vorige week gepresenteerd, en het nieuwe kabinet heeft haar speerpunten voor de arbeidsmarkt zorg en welzijn aangegeven. Zo gaat er onder andere flink ingezet worden op het verminderen van administratieve lasten.

Dat soort acties zijn hard nodig, want de nieuwste arbeidsmarktprognoses zijn op geen enkele manier rooskleurig te noemen. Onze regio loopt voorop wat betreft de voorspelde personeelstekorten in zorg en welzijn. De urgentie van de problemen van onze sector valt niet te ontkennen. Sterker nog: waar de trend rondom het personeelstekort tot 2026 nog redelijk stabiel groeit, vliegt de lijn daarna omhoog. De personeelstekorten gaan nog veel harder stijgen dan ze nu al doen. We zullen samen de mouwen nog verder moeten opstropen.

Tot die tijd geldt er een window of opportunity: een periode waarin we verschillende scenario's in kunnen zetten om die stijgende lijn naar beneden te duwen. Een periode van kansen dus. Dat klinkt mij dan weer als muziek in de oren!"

Tijd voor actie

"Met deze terugblik op 2023 en natuurlijk onze acties van 2024 in het achterhoofd, schrijven we momenteel aan onze nieuwe jaarplannen. We gaan daarbij onder andere inzetten op regionaal werkgeverschap en veranderkracht. Ik geloof erin dat we de stevige prognosecijfers het hoofd gaan bieden. Maar wel alleen als we het samen doen. Iets anders kunnen we ons immers ook niet veroorloven. Dat vraagt lef om over de organisatiegrenzen en de dag van morgen heen te kijken. Samen is het écht mogelijk!"

We hebben dit document extra laten nakijken op toegankelijkheid, zodat iedereen die dat wil het goed kan lezen. Zo is het bijvoorbeeld goed geschikt voor screenreaders. Maak je hier gebruik van, download het document dan rechtstreeks.