- img_6630.jpg

Kennispodium 9 maart

13 maart 2023

Dat er verandering nodig is om het toekomstige arbeidsmarkttekort aan te pakken, daarvan zijn we ons allemaal bewust. Maar hoe? Daarop hebben wij maar één antwoord: SAMEN! Dit stond dan ook centraal tijdens het eerste Kennispodium, geïnitieerd en georganiseerd door Utrechtzorg.

Thema's van de toekomst

Dagvoorzitter Ruben Maes opende het Kennispodium samen met Vincent Alkemade. Hier bespraken zij de drie thema's van de toekomst:

 • De arbeidsmarkt van de toekomst
  Het versnellen van- en experimenteren met nieuwe initiatieven en best practices voor een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt.
 • De medewerker van de toekomst
  Het stimuleren van een leer- en werkomgeving waarin medewerkers zich ontwikkelen in een skills gerichte arbeidsmarkt waarbij zij de regie kunnen nemen.
 • De mens in de organisatie
  Het realiseren van een stimulerende werkomgeving waarin de medewerker het middelpunt is.

Verandermindset

Daarna leerde internationaal spreker en auteur Cyriel Kortleven ons de angst voor verandering om te zetten in een positieve houding. We zijn uit het systeem gestapt, hebben onze comfortzone verlaten en de wereld vanuit een ander perspectief bekeken via de YES-AND-ACT verandermindset:

 • YES: Stel het oordeel uit, verberg je niet achter regels en procedures en zoek altijd naar alternatieve oplossingen binnen de beperkingen.
 • AND: Bekijk de wereld door een andere bril, leer van andere organisaties en andere branches.
 • ACT: Kom in actie, experimenteer met kleine stapjes om te zien of het idee potentieel heeft en wees trots! Ook als de actie niet (direct) tot het gewenste resultaat heeft geleid.

We kijken terug op zeer geslaagde middag waar we samen nieuwe stappen hebben gezet richting de benodigde transitie in zorg en welzijn. De komende periode gaan we aan de slag met alle input.