Mag ik ook wat zeggen? Zorgprofessionals aan het woord

09 april 2019

Eén van de belangrijke oplossingen voor de tekorten van zorgpersoneel is behoud. Hoe zorgen we ervoor dat we als organisatie en sector geen talent verliezen?

Tijdens de RAAT kennisdeling in december 2018 heeft Utrechtzorg in samenwerking met MBO Utrecht, Amerpoort, het Diakonessenhuis, GGz Centraal, het UWV, het Prinses Máxima Centrum, Accolade Zorg, Fokus Wonen, Reinaerde, Careyn, QuaRijn, Santé Partners, Vilans en UMC Utrecht een top 5 te behouden zorgprofessionals samengesteld. De werkgevers gaven aan de meeste moeite te hebben met het behoud van deze specifieke doelgroepen.

Sessies persona ontwikkelen

Utrechtzorg faciliteert vijf sessies waarin we deze doelgroepen zelf een stem geven. U krijgt de kans om met hen in gesprek te gaan, knelpunten te ontdekken en te horen wat zij nodig hebben en hoe u daarvoor kunt zorgen. Tijdens deze sessies brengen we de doelgroepen letterijk in beeld d.m.v een samenwerking met een visueel notulist. Aan het eind van een sessie gaan we naar huis met een weergave van de doelgroep en een door henzelf geschreven gebruiksaanwijzing waarmee we direct focus kunnen aanbrengen in ons beleid.

Bekijk het voorbeeld van de BOL student (ontwikkeld i.s.m. MBO Utrecht en Sherpa).

Top 5 te behouden zorgprofessionals

1. BOL student = afgerond
Bekijk hier het resultaat: "We houden (van) je, BOL student".

2. Millennials > vindt plaats op 27 juni
De doelgroep van 30/40 jarigen, ook wel de prestatiegeneratie genoemd, typeert zich door het hebben van een jong gezin, ambities, het lef om makkelijk te wisselen van baan en het durven gaan voor dromen.
Meld u nu aan voor deze sessie!

3. Starters > vindt plaats op 10 juli
Veel starters in Zorg en Welzijn verlaten al binnen 1 jaar onze sector. Zijn ze niet goed voorbereid op het werken in de zorg? Wat is de invloed van werkdruk? Krijgen ze wel een eerlijke startkans?
Meld u nu aan voor deze sessie!

4. De zij-instromer/ BBL'er > vindt plaats in september
Met de instroom van zij-instromers gaat het goed. Maar, een groot aantal van deze werknemers binnen korte tijd hun werkgever of de sector. Wat zijn hiervoor de beweegredenen? In hoeverre sluiten de verwachtingen van zij-instromers aan bij de realiteit? En kunnen en willen zij-instromers de ervaring die ze elders hebben opgedaan ook in Zorg en Welzijn inzetten?

5. 50 plusser > vindt plaats in oktober
Wat hebben werkinhoud, werktijden, loopbaanbegeleiding en de gezondheid van de seniore werknemer voor invloed op het behoud.

Wilt u meedoen met een sessie? Dat kan!

Meld u aan via secretariaat@utrechtzorg.net o.v.v. de desbetreffende persona. We vragen u bij deelname minimaal 1 persoon van de doelgroep mee te nemen. Vindt u het leuk wanneer we de sessie bij uw organisatie organiseren? Laat het ons dan weten.