- arbeidsmarktplaat.png

RegioPlus lanceert Arbeidsmarktplaat Zorg en Welzijn

16 september 2024

Er is veel data beschikbaar over de sector zorg en welzijn, verzameld op verschillende bronnen zoals het CBS, AZW of het Uitstroomonderzoek. Echter, ondanks (of juist vanwege) de grote hoeveelheid data is het voor veel mensen lastig de data te vertalen naar een compleet en kloppend beeld van de sector. Om de sector en stakeholders hierbij te helpen heeft RegioPlus de belangrijkste data verzameld en verwerkt in een overzichtelijke arbeidsmarktplaat.

Deze arbeidsmarktplaat geeft in één oogopslag antwoord op algemene vragen als: hoeveel mensen werken er in de sector? Wat is de instroom vanuit het onderwijs en hoeveel uitstroom vindt er plaats? Wat zijn de redenen van vertrek? Hoe groot is het verwachte tekort in 2033?

Wat valt nu op?

De vraag- en aanbodontwikkeling laat duidelijk zien dat de tekorten in de sector groot gaan worden: het aantal medewerkers zal nog steeds toenemen, ook in de toekomst, maar de vraag naar zorg neemt harder toe. In lijn daarvan zien we dit kwartaal een ‘record’ aan openstaande vacatures. En ondanks dat het aantal werknemers in de sector blijft groeien (met 1,8% ten opzichte van 12 maanden eerder) is er te weinig personeel (vindbaar) om aan de zorgvraag te voldoen en om dus de vacatures in te vullen.

We kunnen nu, afgerond, spreken van 1,5 miljoen medewerkers in de sector. Daarnaast is de uitstroom relatief gezien niet hoger geworden de afgelopen 12 maanden.

Ieder kwartaal zal deze plaat wordt geüpdatet met de nieuwste data. Na het verschijnen van de nieuwe cijfers van het CBS, wordt de data verwerkt in de arbeidsmarktplaat en publiceren wij een geüpdatete arbeidsmarktplaat. Eind november wordt er een nieuwe update verwacht.

Download de Arbeidsmarktplaat (PDF)