Terugblik: Masterclass Onboarding (Sessie 3)

20 mei 2019

Een korte terugblik op de derde sessie van de Masterclass-serie Onboarding.

Inspirerende gastsprekers

Tijdens de derde masterclass onboarding, dit keer bij Amaris Zorggroep, was voormalig HR business partner TNT Kelly Van Hove te gast. Ze nam ons mee in het traject dat zij met haar collega's heeft doorlopen om onboarding bij TNT op de kaart te krijgen. Kelly zocht hiervoor, net als Utrechtzorg, de samenwerking op met Yes! We Connect. Met haar team koos ze ervoor om zich te focussen op een welkomstdag.

Shortlist tips welkomstdag

Kelly deelde een aantal waardevolle tips met ons voor het organiseren van een welkomstdag:

  1. Een alternatief voor wachten op goedkeuring van een manager om nieuwe plannen te kunnen implementeren, is het organiseren van een pilot. Organiseer onder die noemer een kennismakingdag en overtuig managers aan de hand van het succesverhaal van het belang en het resultaat.
  2. Organiseer ongeveer drie keer per jaar een 'Onboarding dag' en verzin er een originele naam voor, bijvoorbeeld: "Let's date". Zo voelt iemand die al even aan het werk is zich ook nog aangesproken om langs te komen.
  3. Maak geen onderscheid tussen functies en afdelingen. Laat iedereen op dezelfde manier en met elkaar onboarden.
  4. Kies voor een centraal punt als onboardingslocatie. Benut de locatie door er bijvoorbeeld een rondleiding te geven.
  5. Zend niet teveel corporate informatie. Laat één manager aan het woord en kies voor vier medewerkers die hun persoonlijke verhaal vertellen (bijvoorbeeld talenten, medewerkers die het leuk vinden om iets over zichzelf te vertellen, of een begeleider samen met een cliënt).
  6. Zelf geen tijd voor het structureel organiseren van een kennismakingdag? Vraag talentvolle of geïnteresseerde medewerkers om hulp en laat hen het programma mee organiseren. Zij vinden het vaak heel leuk om hun blik te verbreden.
  7. Word als organisatie slimmer door frisse input en ervaring van nieuwe medewerkers op te halen. Gebruik hiervoor tools die o.a. te vinden zijn op yesweconnect.nl/team-tools. Kelly zet zelf de Schatgraver in om elkaar beter te leren kennen.