- >
  vul-jij-de-meting-ook-in-afbeelding-best.jpg

Tweeledige meting 'Samen datagedreven werken in zorg en welzijn'

25 september 2023

Data beter gebruiken om zorg en welzijn slimmer en efficiënter in te richten, dat willen we. Om organisaties hierbij te ondersteunen en te helpen versnellen, is het landelijk initiatief ‘Samen datagedreven werken in zorg en welzijn’ geïnitieerd door werkgeversorganisaties in zorg en welzijn en kennisorganisaties Vilans en ActiZ (de initiatiefgroep*).

Het initiatief onderscheidt zich door een vraag gestuurde aanpak vanuit zorg- en welzijnsorganisaties waarbij jaarlijks een meting wordt uitgevoerd om beter in te spelen op de ondersteuningsbehoefte van de organisaties.

In 2022 hebben 84 organisaties de tweeledige meting ingevuld en kregen ze inzicht in hun datavolwassenheid via een dashboard. Dankzij de informatie uit te tweeledige nulmeting is een uitgebreid, op maat gemaakt activiteitenaanbod opgezet om aan de kennis- en informatiebehoefte te voldoen.

Doe in 2023 ook mee aan de meting
In september 2023 wordt de tweeledige meting opnieuw uitgezet, bestaande uit de datavolwassenheidsscan en een behoefte inventarisatie. De datavolwassenheidsscan biedt inzicht in de huidige positie van je organisatie en de stappen die genomen kunnen worden om het datavolwassenheidsniveau te verhogen. De behoefte inventarisatie leidt tot concrete hulpvragen. De verkregen inzichten worden door de werkgeversorganisaties en kennisorganisaties Vilans en ActiZ gebruikt om gezamenlijke activiteiten op maat aan te bieden, afgestemd op de behoeften van de deelnemende organisaties.

Hoe meer organisaties meedoen, hoe verder we met elkaar komen om data volledig in te zetten voor het beantwoorden van de zorgvraagstukken, het herontwerpen van processen en het ondersteunen van medewerkers.

Klik hier om de tweeledige meting in te vullen.
Wil je de meting eerst offline invullen? Voor het gemak hebben we de meting ook in PDF bestanden gezet, zodat je die ‘offline’ mee kan nemen naar een overleg. Via deze link kan je de ‘offline’ varianten van de meting downloaden.

De tweeledige meting kan tot 23 oktober 2023 worden ingevuld. We moedigen iedereen aan om de vragenlijst met verschillende disciplines binnen de organisatie in te vullen, omdat datagedreven werken samenwerking tussen meerdere disciplines vereist, waaronder bedrijfsinformatie, ICT, HR, data geïnteresseerden en bestuurders.

Wat levert deelname jou op?
• Inzicht in de datavolwassenheid van jouw organisatie
• De mogelijkheid om de toekomstige focus van het initiatief mee te bepalen.
• Duidelijkheid over waar je aan wilt werken en met wie je kunt samenwerken.
• Eenvoudiger vinden van gelijkgestemde organisaties op het gebied van datagedreven werken.
• Beter begrip van de huidige stand van zaken betreffende datagedreven werken in de zorgsector op landelijk niveau

Proces
Nadat de vragenlijst voor 23 oktober is ingediend gaat de initiatiefgroep de gegevens analyseren en volgt een terugkoppeling naar alle contactpersonen.

Eerstvolgende inspiratiebijeenkomst:
Op 23 november 9.30 – 11.00 uur staat de eerstvolgende online inspiratiebijeenkomst in de agenda. Centraal staat het datagedreven inzetten van hulpmiddelen. Aanmelden kan via deze link, je ontvangt de MS Teams link een week van te voren. De sprekers zijn nog niet bekend. Hierover volgt spoedig bericht. Indien jij vanuit jouw organisatie wat wil delen over hoe jouw organisatie met data van hulpmiddelen om gaat, dan horen we het uiteraard graag.

Heb je vragen over de meting of het initiatief, neem dan contact op met innovatielab@sigra.nl

* Initiatiefgroep: werkgeversorganisaties verenigd onder het samenwerkingsverband van RegioPlus (ZWconnect, Flever, Sigra, WZW, deRotterdamseZorg, Utrechtzorg, WGV Zorg en Welzijn, WGV Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid, Zorg aan Zet, Viazorg, Transvorm en ZorgpleinNoord), Vilans en ActiZ.