- vonken-van-verandering.jpg

Utrechtzorg inspireert! Een middag van menselijkheid, verbinding en leiderschap

17 maart 2025

Utrechtzorg inspireert! Een middag van menselijkheid, verbinding en leiderschap

Op donderdag 13 maart vond op Landgoed de Horst de jaarlijkse Inspiratiemiddag plaats voor alle deelnemers en stakeholders van Utrechtzorg. We namen je mee in de vonken van verandering in de sector zorg en welzijn, met aandacht voor passion, people and principles binnen de organisatie.

Met bijna 200 deelnemende professionals van maar liefst 60 verschillende organisaties maakte dagvoorzitter Ruben Maes een rake opmerking tijdens de interactieve opening: “We hebben vanmiddag twee sprekers, maar de kennis en kunde is ook hier aanwezig, het zit in jezelf. Daarom hebben we tussendoor een high tea: je kunt hier van andere organisaties leren en ook delen als iets nog niet zo goed werkt.”

Rijker hiervandaan

Aleid Wolfsen, voorzitter Raad van Toezicht Utrechtzorg, vult aan: “Anderen zijn soms verder dan wij. Hoe mooi is het daarom als je rijker hiervandaan gaat.”

Door middel van het invullen van een kaartje konden de deelnemers aangeven wat het vraagstuk is dat ze wilden oplossen en wat hun vonk van verandering zou kunnen zijn. Zo deelde een organisatie een slimme oplossing om meer aandacht aan studenten te besteden in de dagelijkse routine: “We hebben een lange route en een korte route. Met studenten lopen we altijd de lange, maar we doen dan het werk van de korte. Zo heb je meer tijd en aandacht voor de student.”

Astrid Posthouwer: "Toon initiatief! Eén medewerker kan een organisatie verder brengen"

Astrid Posthouwer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Meander Medisch Centrum, deelde in haar keynote haar ervaringen met het werken van controle naar vertrouwen, van prestatie naar relatie en van werk-privé naar persoonlijk leiderschap. En hoe je vanuit intrinsieke motivatie een beweging op gang kunt brengen om het anders te doen. Eén voorbeeld bleef met name hangen, gaf een bezoeker na afloop aan: “Astrid vertelde dat bij laagrisicomedicatie altijd een dubbele check gedaan werd terwijl het volgens een medewerker niet nodig zou hoeven zijn en onnodig tijd kost. Na overleg met de Inspectie werd een pilot gestart om voortaan slechts één check te doen. Vervolgens is besloten de dubbele check los te laten. Dit vraagt lef van de organisatie. En er spreekt vertrouwen in de medewerker in uit. Het laat zien dat een enkele medewerker met initiatief de organisatie verder kan brengen.”

En dat is precies wat Posthouwer duidelijk wilde maken: “In tijden van schaarste moet je buiten de lijntjes kleuren. Je merkt dan dat als je de verbinding aangaat en echt samendoet, je verder komt. Durf ook kwetsbaar te zijn. Zeg het als je iets niet weet.”

Aan het eind van haar praatje ontving zij van Utrechtzorg directeur-bestuurder Vincent Alkemade het Transformatieplan, waarin Utrechtzorg omschrijft hoe we met elkaar de meest sombere scenario's, als het gaat om de arbeidsmarkt zorg en welzijn, hopen af te wenden.

Joris Mencke: "Wil je vrienden? Wees een vriend en geef ruimte aan andersdenkenden en andersdoeners"

Na het netwerkmoment met high tea was het woord aan Joris Mencke, expert, ervaringsdeskundige en spreker op het gebied van (verander)strategie en leiderschap in organisaties.

Met de woorden "74 procent van de transformaties faalt", laat hij een bom vallen. “Waarom slagen sommige organisaties wél in hun veranderkracht en andere niet? De beloning van de verandering ligt in de toekomst, maar wij zijn ‘instant gratification junkies’: we willen directe behoeftebevrediging. Daar moeten we dus vanaf. Opmerkelijk is ook: we slagen wél als er een crisis is. Dan kunnen we opeens patronen doorbreken. Betekent dit dan we dan moeten wachten totdat een crisis zich aandient? Op de toekomstige zorginfarct die we voorzien? Nee, dáárvoor kunnen we al veel doen. 26 procent van de transformaties slaagt namelijk wél...”

Joris Mencke draagt de hoopvolle boodschap uit dat we wél kunnen slagen in de transformatie die zorg en welzijn nodig heeft. Hiervoor is nodig: passion, people & principles. “Gepassioneerde professionals, bijvoorbeeld, zorgen voor blije cliënten en blije cliënten zorgen voor succes!”

Mencke uitte ook hoe je een cultuur bouwt waarin iedereen zich veilig en gezien en gehoord voelt: “De relatie leidinggevende en medewerker is van groot belang: een team waarin iedereen zich veilig voelt, zorgt voor betrokkenheid en zorgt ervoor dat mensen ideeën uitdragen, fouten durven maken en besluiten genomen worden. Wil je vrienden? Wees een vriend. Geef ruimte aan andersdenkenden en andersdoeners. En bedenk: veranderen doe je stap voor stap.”

Het was terecht een inspiratiemiddag, met speciale dank aan alle deelnemers.

Een aanzet voor verandering in de sector zorg en welzijn

Een ‘middag van menselijkheid', van ‘verbinding en samen' en van ‘persoonlijk leiderschap’, geluiden die te horen waren tijdens de interactieve afsluiting. Samen met alle aanwezigen hebben we nieuwe stappen kunnen zetten en een aanzet kunnen maken voor verandering in de sector zorg en welzijn. Tot volgend jaar!