Een terugblik op het project Walk the talk.
Walk the talk – van spraaktechnologie naar brede innovatie
‘Walk the talk’ won de Utrechtzorg Innovatieprijs 2017 tijdens de werkconferentie ‘Zorg voor zorgmedewerkers’. Het idee: het werk van zorg- en welzijnsprofessionals gemakkelijker maken door rapportages in te kunnen spreken in een speciale app. Dit bespaart tijd en moeite. Binnen de pilot ‘Walk the talk’ werd onderzoek gedaan naar spraaktechnologie en zorginnovatie.
Foto: Walk the talk wint de Utrechtzorg Innovatieprijs 2017
Van spraaktechnologie naar breed innovatieproject
Jacqueline Engelen en Jet Zantvoord werden vanuit Utrechtzorg ingeschakeld om het project in goede banen te leiden. Samen met De Koperhorst, Reinaerde en Lyvore werd vervolgens onderzocht wat de mogelijkheden waren om spraaktechnologie in te gaan zetten binnen deze organisaties.
Drie verschillende organisaties betekende ook drie verschillende startpunten én elektronische patiënten- of cliëntendossiers (ECD’s). “We liepen echt voorop wat dit onderwerp betreft, en daardoor was het soms puzzelen hoe we het beste konden samenwerken met de verschillende leveranciers”, vertelt projectleider Jacqueline van Utrechtzorg. Het bleek complex om een koppeling te maken met de ECD’s, en ook de vernieuwde privacywetgeving speelde mee. “Daardoor is de focus van het project verschoven van spraaktechnologie naar een breder innovatieproject aan de hand van de Zorgapp”.
Spraaktechnologie als gamechanger
Tegelijk bleek namelijk: zorgprofessionals willen heel graag met spraaktechnologie werken. “Het is echt een gamechanger”, geeft Jacqueline aan. “Spraaktechnologie geeft gemak voor de zorgprofessional omdat hij of zij direct kan rapporteren. Een prachtige bijvangst is dat het rapporteren daardoor vaker met de cliënt samen gebeurt. Je staat bij de cliënt, vertelt wat de rapportage wordt, en de cliënt hoort dat ook gewoon. Het dossier wordt zo echt van de cliënt, in plaats van een abstract iets. Bovendien gebeurt dit dus in de cliëntgebonden tijd".
“En de bewoner ziet dan ook dat je bezig bent, en denkt: hé, dit gaat over mij! Dan voelen ze zich meteen meer gehoord, dat merk ik” (Citaat deelnemer)
Onderzoek
Jet Zantvoord was verantwoordelijk voor het onderzoek naar werkplezier, kwaliteit en efficiency binnen de pilot. “Uit het onderzoek bleek dat rapporteren met spraaktechnologie meer rust voor de zorgverlener en accuraatheid in de rapportages opleverde”. De verschuiving naar breder innovatieproject herkent Jet: “De spraaktechnologie kon niet altijd al zo ingezet worden als we hadden gehoopt. Tegelijk werden er juist ook weer grote stappen gezet door uren en kilometers nu digitaal te kunnen registreren. Door met deze innovatieve middelen te werken is er steeds meer mogelijk, en dit kan in de toekomst veel tijd, moeite en frustratie gaan schelen voor zorgmedewerkers!”.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Utrechtzorg: Jacqueline Engelen via 030 – 634 0808.
“Ik denk dat de Zorgapp heel erg uitnodigt om bij de cliënt iets in te spreken als dat van belang is. En dus zit het automatisch in de cliëntgebonden tijd. Maar het is ook fijn dat je het uit je hoofd kunt zetten voordat je de auto instapt en naar de volgende cliënt gaat. Want anders ga je stapelen en uiteindelijk vergeet je toch wel misschien belangrijke dingen” (Citaat deelnemer)