Aftrap opleiden in leereenheden voor volwassen

24 september 2019

De eerste leereenheid van Onderwijs op Maat: opleiden in leereenheden voor volwassen is gestart!

Eerste leereenheid van start

Na een periode van intensieve samenwerking en afstemming tussen onderwijs en zorgorganisaties is het zover: vandaag start het onderwijs van de eerste leereenheid van Onderwijs op Maat! MBO Amersfoort, ROC Midden Nederland en Hoornbeeck College hebben hard gewerkt om de leereenheid Individuele Zorg voor Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 te ontwikkelen. MBO Amersfoort trapt af met de eerste 20 studenten (foto), afkomstig van verschillende zorgorganisaties uit de regio Amersfoort-Eemland.

De leereenheden zijn ontstaan vanuit een samenwerking tussen de drie onderwijsinstellingen MBO Amersfoort, ROC Midden Nederland en het Hoornbeeck College, zorgorganisaties De Koperhorst, Lyvore, De Haven, Beweging 3.0, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en Accolade Zorg, en Utrechtzorg. Samen nemen zij deel aan het Regionaal Actieplan Arbeidsmarkt Tekorten (RAAT) Amersfoort – Eemland. De leereenheden zijn een onderwijsvernieuwing waarmee studenten de opleiding voortaan in delen kunnen volgen. Deelnemers kunnen kiezen voor een leereenheid die aansluit bij de persoonlijke ontwikkeling en situatie en kunnen direct aan de slag met het behaalde certificaat.

Landelijke opschaling

De urgentie en kracht van het project worden benadrukt door het gezamenlijk optrekken van VGN, ActiZ, CINOP, de MBO-raad, het werkveld en onderwijsinstellingen. Op de achtergrond wordt met onder andere het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gewerkt aan de landelijke opschaling. Zorg en Welzijn is hiermee de eerste sector is die beroepsonderwijs voor volwassenen gaat flexibiliseren.

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Erna Laclé via elacle@utrechtzorg.net.

*Foto: de eerste studenten die vanaf bij MBO Amersfoort de leereenheid Individuele Zorg voor Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 volgen.*