Careyn & ROCMN starten vierde leerafdeling in Utrecht-stad

24 augustus 2021

Leerafdeling wonen met zorg

Careyn opende maandag 23 augustus jl. in samenwerking met ROC Midden Nederland een nieuwe leerafdeling op kleinschalig wonen locatie De Prinses. Bij een leerafdeling zijn de leerlingen en stagiaires verantwoordelijk voor het runnen van een afdeling wonen met zorg. Dit is de vierde keer dat Careyn deze vorm van praktijkgericht leren inzet in het district Utrecht-stad.

Op de leerafdeling werken de leerlingen en stagiaires als volwaardige medewerkers van het team op basis van praktijk gestuurd leren. Hierbij nemen de studenten de verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces. Bijvoorbeeld door zelf in de praktijk antwoorden op hun leervragen te zoeken. In het team wordt een afspiegeling gemaakt van verschillende niveaus, opleidingen en leerjaren, zoals niveau 3 VIG, mbo-niveau 4 en hbo-v niveau 6. Elke medewerker functioneert als werkbegeleider voor elkaar. Anja van Es, manager zorg: “Een leerafdeling zorgt voor nieuwe uitdagingen voor zowel leerlingen en stagiaires als de vaste medewerkers van het zorgteam”. Zo zorgen de studenten er ook voor dat de zorgmedewerkers op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Succesvol

Op een leerafdeling worden twee keer zoveel leerlingen en stagiaires opgeleid dan op een normale afdeling. Volgens Anja van Es creëert dit ruimte om extra aandacht te bieden aan de bewoners waardoor de kwaliteit van zorg wordt verhoogd. Careyn hoopt met de leerafdeling tevens het tekort aan personeel aan te pakken. “De studenten die komen van het ROC Midden Nederland krijgen meteen te maken met de interessante competenties van het organiseren van zorg. We hopen hen middels deze positieve leercultuur aan Careyn te binden. Het investeren in de ontwikkeling van de medewerker is en blijft nodig om de beste zorg te kunnen bieden. Vandaag, maar vooral ook voor de dag van morgen”, aldus van Anja van Es.

Careyn heeft binnen het district Utrecht Stad met succes leerafdelingen opgezet op de locaties Swellengrebel, Buitenhof en Rosendael.

Foto: Anja van Es, manager Careyn (midden) opent officieel de leerafdeling.

Bent u deelnemer van Utrechtzorg en/of of samenwerkingspartner in de regio en heeft u een bericht dat u wilt delen? Neem dan contact op met Diede Heitink via dheitink@utrechtzorg.net.