Carmen: “Ik doe heel veel ervaring op nu”

21 mei 2020

Carmen wordt via ‘Extra handen voor de zorg’ ingezet als verpleegkundige tijdens de coronacrisis.

Hard nodig in de zorg

Utrechtzorg zet zich via ‘Extra handen voor de zorg’ in om tijdens de coronacrisis beschikbare medewerkers te koppelen aan zorgorganisaties die daar behoefte aan hebben. Ook Carmen de Groot (21) vond haar weg via het project naar een van deze zorgorganisaties. Op dit moment werkt Carmen drie dagen per week als verpleegkundige bij een verzorgingstehuis van zorgorganisatie Beweging 3.0. Ze vertelt: “Ik vond het echt niet kunnen dat ik als verpleegkundige niet aan het werk zou zijn, terwijl we eigenlijk met z’n allen zo hard nodig zijn in de zorg. Daarom heb ik me aangemeld.”

Eerder was Carmen nog druk bezig met haar studie hbo verpleegkunde. Hiervoor volgt ze nu de minor acute zorg. “Op dit moment heb ik maar een dag in de week echt les,” legt Carmen uit. “Ik werkte in de thuiszorg, maar daar was ik op dit moment niet nodig. Mensen zijn toch wat angstig en zeggen de thuiszorg af. Ik werkte dus veel minder, maar ik wilde niet stil zitten in deze tijd. Dus heb ik me aangemeld.”

Eigen wensen doorgeven

Carmen meldde zich aan via het formulier van NU’91. “Ik werd twee dagen later gebeld door iemand van Utrechtzorg met de vraag of zij voor mij op zoek mocht gaan naar iets,” zegt Carmen. “Dat vond ik natuurlijk goed. Toen werd ik een dag later weer gebeld, dat ik gekoppeld zou worden aan Beweging 3.0.” Carmen kon aangeven wat haar eigen wensen waren. “Ik wilde het liefst in Nijkerk en werd daarom aan de locatie St. Jozef gekoppeld. Toevallig heb ik tijdens mijn mbo-opleiding ook stage gelopen bij Beweging 3.0, maar dan op een andere locatie.”

Goed opgevangen

Nu is Carmen tijdelijk in dienst bij Beweging 3.0. “Ik had me aangemeld als vrijwilliger, maar kon tijdelijk in dienst komen,” zegt Carmen. “Ik blijf tot eind juni, want ik zou gewoon in de thuiszorg mijn vakantiebaan doen. Nu is me al meer keren gevraagd of ik niet ook in de zomervakantie wil blijven.” Ondanks dat St. Jozef niet elke dag te maken krijgt met nieuwe medewerkers, werd Carmen goed opgevangen en bevalt het werk haar ook goed. “Ik vind het echt heel leuk,” vertelt ze. “De thuiszorg was mijn eerste ervaring als verpleegkundige. Hiervoor heb ik ook bijbanen gehad, maar dat was niveau 2. Dit gaat iets verder en dat vind ik wel heel leuk. Eigenlijk doe ik nu ook meteen veel ervaring op.”

Meer sociaal contact

Het coronavirus heeft grote impact op het dagelijks leven van de bewoners. Zo mag er op dit moment geen bezoek bij de bewoners langskomen en is een rondje fietsen vrijwel onmogelijk. En dat is niet zonder gevolgen, merkt Carmen in haar werk. “Doordat ze niet in beweging zijn, krijgen mensen complicaties zoals dikke benen. Ook worden ze wat verdrietiger, omdat ze alleen zijn.” De huidige behoefte van bewoners is daarom ook anders dan normaal. “Naast de zorg die je verleent, ben je ook meer gericht op het maken van contact met de bewoners. Want daar is grote behoefte aan.”

Alert zijn en snel handelen

Op de locatie waar Carmen werkt, zijn nog geen besmettingen gemeld. Samen met haar collega’s doet Carmen er alles aan om dat zo te houden. Zo kleedt ze zich op haar werk om en na elke dienst gaat haar kleding thuis direct in de was. In principe draagt Carmen geen beschermende kleding, tenzij ze een bewoner bezoekt die klachten heeft. In dat geval draagt ze een mondkapje, schort, handschoenen en een spatbril tot de bewoner 24 uur lang klachtenvrij is. Familieleden van de bewoners mogen spullen afgeven, maar die worden eerst 24 uur lang achtergehouden voor de bewoners het ontvangen. Dat geldt ook voor de post. En tijdens de dienst is iedereen erg alert. Bewoners met klachten die kunnen wijzen op corona worden meteen gecontroleerd. “Als iemand hoest, onderneem je gelijk actie,” vertelt Carmen. “En als iemand een keer diarree heeft, dan is er meteen overleg met de arts. Je denkt toch: zou het niet iets zijn? Moet iemand niet in isolatie? Dat soort dingen.”

Genieten van de kleine dingen

Voor corona kon een dochter elke middag een kop thee komen drinken. Dat gaat niet meer. “Daarom is het praatje beneden en elkaar even kunnen zien door het raam al fantastisch. Daar kijken bewoners dagen naar uit.” Carmen vult aan: “Het klinkt heel cliché, maar wat ik hiervan leer is dat je moet genieten van de kleine dingen. Je ziet nu wel in hoe goed we het normaal gesproken hebben.”

Tijdens de coronacrisis koppelt Utrechtzorg vraag en aanbod van tijdelijke extra zorghanden aan elkaar in de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Meer weten over dit project? Bekijk deze pagina.