Directeur-bestuurder van Utrechtzorg Vincent Alkemade schrijft in 'Corona-monsters' over de huidige realiteit.

Corona-monsters

In de voorjaarsvakantie betrokken we met het gezin een gezellig vakantiehuisje in het zuiden van het land. De reis ernaar toe verliep voorspoedig totdat we voor de laatste kilometers van de snelweg af moesten. De auto liep vast in het eerste dorp waar we dwars doorheen moesten: dit was het moment van de lokale carnavalsoptocht. Natuurlijk baalden we van het oponthoud, maar we konden ook rustig de optocht bekijken. Wat opviel was dat het thema ‘Corona-virus’ de creativiteit een flinke boost had gegeven. Er reden heel wat nagemaakte ziekenhuisbedden langs met daarop liggend diverse varianten van Corona-monsters.

Al snel werd in die week via de media duidelijk dat er iets goed mis was: er waart een nieuw en potentieel dodelijk virus rond dat zich ongelofelijk makkelijk en snel verspreidt. Het virus vermeerderde zich ondertussen exponentieel en het carnavalsgebied ontwikkelde zich tot een brandhaard in Nederland. Zonder het in de gaten te hebben, zaten we dus in een riskant gebied. Dat heeft impact. Bezoekjes aan opa’s en oma’s hebben we voor de zekerheid maar meteen opgeschort.

Steentje bijdragen

Bij Utrechtzorg vroegen we ons begin maart nog af wat dat Corona-virus voor effect zou hebben op ons werk. Dat hoefden we ons niet lang af te vragen. Ondertussen ontstonden er namelijk op verschillende plaatsen op het internet acties om zorgprofessionals te gaan werven. Fantastische initiatieven! Al snel kregen we scherp dat we als Utrechtzorg een relevante bijdrage konden leveren in de verwerking van al die aanmeldingen. We zijn met onze collega’s de vraag naar personeel van zorginstellingen en de online aangemelde zorgprofessionals aan elkaar gaan koppelen. En toen de eerste match was gemaakt, ging er een golf van enthousiasme door onze nieuwe app-groep. Nu zijn we alweer dagen verder. Inmiddels hebben we al meer dan tien zorginstellingen in de regio kunnen voorzien van ruim zeventig professionals.

Met z’n allen zitten we nu midden in de hectiek en dynamiek van het matchen. Er is geen tijd te verliezen, want de hausse aan besmettingen in onze regio komt er aan. Maar wat is het ongelooflijk mooi om dit werk te mogen doen! De collega’s zetten de schouders eronder en vliegen op nieuwe energie. Dat maakt mij trots en is prachtig om te zien. Zo ons steentje bijdragen aan het werk van al die zorghelden. Dit had ik natuurlijk niet kunnen voorzien toen ik daar stond te wachten voor de carnavalsoptocht. Kijkend naar de voorbij trekkende Corona-monsters.