De Digibrigade komt naar u toe!

18 juni 2019

De Digibrigade komt helpen! Dit promotieteam van vrolijke studenten maakt elke medewerker in Zorg en Welzijn digivaardig.

Gewoon op het werk met de pop-up stand. De Koperhorst in Amersfoort had afgelopen maandag de primeur. Met een toepasselijke eerste vraag van bestuurder Irene Vriens werd de pop-up stand geopend en gingen de digibrigadiers op pad in De Koperhorst voor hun eerste mini-coaching met medewerkers en bewoners.
“Wij hopen dat onze bewoners en medewerkers de jongeren het hemd van het lijf vragen. Zelf zou ik bijvoorbeeld beter willen weten hoe ik foto’s mee kan sturen in de WhatsApp, dit gaat helaas geregeld fout. Deze vraag ga ik ze dan ook snel stellen!”, vertelt Irene Vriens.

Studenten helpen zorgmedewerkers

David, eerstejaars student zorg en welzijn bij MBO Amersfoort, vertelt over de Digibrigade. “Als medewerkers of bewoners vragen hebben over hun telefoontje, IPad, tablet of laptop dan geven wij antwoord. Het is leuk om te helpen, want ze hebben er echt wat aan. Iedereen is heel aardig en bedankt me. In het begin is het wel spannend om op mensen af te stappen en om de vragen te beantwoorden. Je weet niet wat de vraag is en of je het antwoord weet.”

Het was voor beide groepen een geweldige middag en een prachtig voorbeeld van werkplekleren anno 2019. De studenten zetten hun kwaliteiten in om de zorgmedewerkers te helpen, en leren zelf ook veel over hoe dit moet. Het is zelfs een examen-onderdeel van hun opleiding bij MBO Amersfoort.

De Digibrigade maakt het project digitale vaardigheden heel zichtbaar in de organisatie en helpt medewerkers een stapje verder in het verbeteren van hun digitale vaardigheden. Het inzetten van studenten met de Digibrigade is mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht in opdracht van Utrechtzorg, en is verbonden met het project digitale vaardigheden van het zorgkantoor Zilveren Kruis waar 14 organisaties in de ouderenzorg aan deelnemen.

Toekomstvisie

En hoe gaat het verder? Na deze primeur wordt eerst geëvalueerd. Stap 2 is de verdere uitrol samen met het onderwijs in de regio bij de deelnemende organisaties aan het project digitale vaardigheden. Ook wordt bekeken hoe we de Digibrigade kunnen borgen en verder brengen. Deze primeur is neergezet in samenwerking met MBO Amersfoort, bureau Strakz, De Koperhorst en Utrechtzorg.