Gerdien wordt via ‘Extra handen voor de zorg’ bij Vecht en IJssel ingezet als verpleegkundige tijdens de coronacrisis.
Alles veranderde in no time
Gerdien van der Horst (42) studeerde in 2000 af als verpleegkundige en een paar jaar later als jurist. In de jaren daarna richtte ze zich op haar gezin. Tot ze op de LinkedIn-pagina van een vriendin een bericht van het project ‘Extra handen voor de zorg’ tegenkwam. Gerdien vertelt: “Toen corona uitbrak, gingen er duizend dingen door mijn hoofd. Alles veranderde in no time. Ik zat thuis en wilde iets doen”. En dus meldde ze zich aan als vrijwilliger. Gerdien kon direct aan de slag als verpleegkundige bij ouderenzorgorganisatie Vecht en IJssel In Utrecht. Daar werkt ze gemiddeld één dag per week als verpleegkundige op de cohortafdeling in woonzorglocatie Zuylenstede, de verzamelafdeling voor coronapatiënten vanuit alle zorglocaties van Vecht en IJssel.
Slechts achtenveertig uur nadat Gerdien door Utrechtzorg werd gebeld, kon ze al starten. “Toen moest ik heel snel schakelen, ook met mijn gezin” zegt Gerdien. Het begin was even wennen, niet in de laatste plaats omdat de nieuwe cohortafdeling vliegensvlug werd opgetuigd. “Op maandag is de afdeling opgezet en op donderdag was ik daar al. Door die snelheid wist niet iedereen meteen wie ik was en hoe ik was binnengekomen. De nood was echter hoog en een paar extra handen aan het bed was meer dan welkom”.
Een verlopen BIG-registratie
Hoewel haar BIG-registratie was verlopen, kon Gerdien toch aan de slag. “Als zorgverlener mag je nog meehelpen via ‘Extra handen voor de zorg’ wanneer je BIG na 1 januari 2018 is verlopen. Die van mij is in het najaar van 2018 verlopen,” legt Gerdien uit.
De impact van het coronavirus
Gerdien maakt de gevolgen van het virus van dichtbij mee. “Op de eerste dag overleed al iemand. Dat zijn heftige dingen. Ik vond het heel spannend om naar die persoon toe te gaan, maar het is fijn om te merken dat je op dat moment een knop kunt omzetten en doet wat er moet gebeuren”. De samenwerking met collega’s is hierin erg belangrijk. “Je doet het met elkaar,” legt Gerdien uit. “Dat geeft kracht. Het is bizar om te zien hoe hard iedereen werkt en de energie die iedereen erin stopt. En zodra je in het pak gehesen bent en beschermd op de afdeling loopt, is er ook wel een soort rust”.
Werken in een besmette omgeving
Het werken op de cohortafdeling is anders dan Gerdien hiervoor gewend was. Dat begint al bij de voordeur. “Daar hangt een briefje dat je niet zonder toestemming naar binnen mag. En als je binnen komt, staat er alcohol om je handen te ontsmetten”. Voor ze de afdeling zelf oploopt, ligt er een schort met lange mouwen voor Gerdien klaar. Ook draagt ze handschoenen, een bril en een mondkapje. Zo is ze volledig bedekt. “Die beschermende maatregelen, dat is het grootste verschil met andere afdelingen. Alles is afgestemd op het werken in een besmette omgeving”.
Drie verschillende zalen
Op de afdeling waar Gerdien werkt, liggen ouderen van zeventig jaar en ouder, allemaal positief getest. De afdeling heeft plek voor maximaal twintig personen en is opgedeeld in drie zalen. “Het is normaal de kerkzaal van Zuylenstede, in de derde zaal staat het orgel. Er liggen mensen die al ziek zijn geweest en wachten tot ze weer terug naar hun woonplek mogen,” zegt Gerdien. Daar hoeft ze ook minder beschermd te werken, in tegenstelling tot de andere zalen. “De eerste zaal is voor mensen die ziek binnenkomen. En de tweede zaal is gereserveerd voor mensen die komen te overlijden, dus voor terminale zorg.” Hoewel dat in het begin best spannend was, ziet Gerdien dat nu anders. “Ik zag hoe een collega echt de tijd nam om bij een terminaal zieke bewoner te zitten om haar voor te lezen uit een bijbels dagboek. Om echt even bewust bij haar te zijn. Dit zijn kleine dingen, maar het betekent zoveel. Dat is heel mooi. Het voelt goed om iets te kunnen doen”.
Tijdens de coronacrisis koppelt Utrechtzorg vraag en aanbod van tijdelijke extra zorghanden aan elkaar in de regio's Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek. Meer weten over dit project? Bekijk deze pagina.