09 december 2019

Acht studententeams, vijf dagen, drie ziekenhuizen & één challenge.

Hoe werken we toe naar minder werkdruk en meer werkplezier? Met die vraag gingen 40 studenten verpleegkunde aan de slag tijdens de Happy Working Challenge die van 18 t/m 22 november 2019 plaatsvond. Teams kregen de kans om een week lang creatief te werken aan een complex vraagstuk waar drie grote ziekenhuizen uit de regio graag een fris en vernieuwd licht op wilden laten schijnen. En met succes. De opdrachtgevers adopteerden tijdens de finale alle drie hun favoriete interventie.

De challenge gericht op het thema ‘werkgeluk’ werd geïnitieerd door Health Hub Utrecht coalitie Aantrekkelijke Arbeidsmarkt in samenwerking met UCREATE en Utrechtzorg. De drie ziekenhuizen Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Diakonessenhuis en Tergooi namen het opdrachtgeverschap op zich. De studenten bogen zich over de concrete vragen: Hoe kunnen we het werkplezier van jonge verpleegkundigen vergroten? En hoe kunnen verpleegkundigen meer studenten begeleiden zonder dat de werkdruk daardoor omhoog gaat?

“Ik heb geleerd dat we eerst het vraagstuk moesten onderzoeken, niet gelijk door naar de oplossingen, maar dit uitstellen." (deelnemend student)

Tijdens de finale op 22 november in het UMCU presenteerden de teams hun indrukwekkende oplossingen met technologische en sociale invalshoek. Het belang van het betrekken van jong talent werd onderstreept door bestuursvoorzitter UMCU Margriet Schneider die de finale opende. De finale had een publieksfavoriet: Robot Selien, de rechterhand van de afdeling die op basis van spraakherkenning de administratieve lasten overneemt.

Ook adopteerden de ziekenhuizen alle drie een eigen concept: Tergooi ontfermt zich over een jaarlijkse zintuigenweek waar elke dag een andere challenge voor verpleegkundigen wordt ingezet om elkaar meer te zien, voelen en horen. Diakonessenhuis viel voor team Digi-Diak waardoor stagaires via een e-learning en VR game vooraf beter voorbereid zijn op hun stage. En het favoriete concept van UMCU ging over het inzetten van een themaweek en themadagen als een onboardingtraject voor stagiaires, zodat ze in een veilige omgeving complexe casussen kunnen oefenen.

Bekijk de video voor een impressie van de Happy Working Challenge of kijk voor meer informatie op www.healthhubutrecht.nl.


Gerelateerd nieuws

Al het nieuws