Landelijke persaandacht personeelstekorten

29 mei 2019

Diverse media gaven afgelopen week aandacht aan de personeelstekorten in zorg en welzijn. Een overzicht en reactie.

Arbeidsmarkt in het nieuws

"Een forse meevaller: het personeelstekort in de zorg loopt sneller terug dan verwacht", kopte Trouw op 23 mei. Meer mensen kiezen voor een baan in de zorg, opleidingen verpleegkunde blijven populair en het aantal zij-instromers stijgt. Hans Aerts (Hogeschool Utrecht) en Jelle Boonstra (RegioPlus) reageerden in dit artikel op de cijfers en beweringen. De regionale aanpak werd geprezen.

Op 28 mei kwam echter ook een ander geluid naar voren: "VWS te rooskleurig over tekorten", plaatste het NRC. De eerder positieve toon werd enigzins beperkt. Sonja Kersten reageerde namens beroepsvereniging V&VN en benadrukte het belang van behoud: "Als je mensen behoudt, komt de instroom vanzelf".

Regionale actie

"We zien inderdaad een licht positieve kentering, en tegelijk weten we: er is nog veel te doen. Regionale werkgevers zijn hard aan de slag om samen de personeelstekorten aan te pakken", geeft Annette de Groot, directeur Utrechtzorg, aan als reactie op de berichtgeving. "Er werken iets meer mensen in de zorg in onze regio ten opzichte van enkele jaren geleden, en ook in de zorgopleidingen is meer instroom te zien. Op behoud wordt in de regio groot ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van een masterclass-serie en persona-sessies 'Mag ik ook wat zeggen?'. De regionale inspanningen hebben effect. We zijn op de goede weg, en blijven ons samen met werkgevers, onderwijs en overheid inzetten om op deze goede weg te blijven".