Meer actie nodig voor veilige zorgrelatie

14 augustus 2019

Maak werk van een veilige zorgrelatie en kom naar de bijeenkomst op 8 oktober!

Recht op een veilige zorg- en woonomgeving

Ouderen, zieken en gehandicapten die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning, hebben recht op een veilige zorg- en woonomgeving. En recht op professionals en vrijwilligers om hen heen die zij volledig kunnen vertrouwen en die hen beschermen. Helaas is dit niet altijd het geval. RegioPlus, VGN, ActiZ en GGZ Nederland willen dat veranderen. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan zij bestuurders en zorgprofessionals aansporen in actie te komen voor die veilige zorgrelatie.

Belang van een open cultuur

In een sector waar het nog niet vanzelfsprekend is om te praten over gevoelens van onveiligheid of waar cliënten onvoldoende in staat zijn om hun angsten te delen, is het belangrijk om kennis en ervaringen te delen en handvatten te bieden hoe hier mee om te gaan. Wat doet u als bestuurder wanneer een cliënt over de schreef gaat richting uw medewerkers? Of andersom, als een medewerker een cliënt verwaarloost, mishandelt of besteelt? Binnen de gehandicaptenzorg bestaat de VeiligPlus-aanpak. Dit is een methodiek om dit soort misstanden bespreekbaar te maken. De nieuwe landelijke werkgroep gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om die aanpak ook in andere branches toe te passen.

Actualisatie Leidraad Veilige zorgrelatie

Daarnaast is het van belang dat een organisatie afspraken maakt over hoe grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen en wat te doen als het onverhoopt toch vóórkomt. De Leidraad Veilige zorgrelatie geeft aanbevelingen en handvatten voor het maken van deze afspraken. De Leidraad is onlangs geactualiseerd. Op www.veiligezorgrelatie.nl is meer informatie te vinden.

Betere preventieve screening

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij het aannemen of inhuren van personeel. Binnen de langdurige zorg kunnen organisaties zich aansluiten bij het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn. Hierin registreren organisaties medewerkers die over de schreef gegaan zijn jegens cliënten én kan worden nagegaan of een sollicitant in het register staat. Het Waarschuwingsregister is één van de preventieve maatregelen die een organisatie kan nemen om grensoverschrijdend gedrag en mishandeling door een professional te voorkomen. De minister van VWS wil deelname aan het Waarschuwingsregister verplichtstellen en laat de mogelijkheden nu onderzoeken. Meer informatie over het Waarschuwingsregister is te vinden via waarschuwingsregisterzorgenwelzijn.nl.

Van papier naar praktijk

Organisaties hebben over het algemeen wel aandacht voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Toch is dit geen garantie dat professionals ook daadwerkelijk weten hoe te handelen als een situatie van grensoverschrijdend gedrag zich voordoet. Daarom is een belangrijke doelstelling van de samenwerking om van een ‘papieren werkelijkheid’ te komen tot een praktijk waarin de sector echt leert van (misstanden in) het verleden, maatregelen neemt en met een actiegerichte houding de veiligheid in de sector borgt. Tijdens de landelijke dag ‘Veilige Zorgrelatie’ op 8 oktober zetten RegioPlus, VGN, ActiZ en GGZ Nederland samen met VWS bestuurders aan tot actie. Komt u ook naar deze bijeenkomst? Want een veilige zorgrelatie, daar moet iedereen op kunnen vertrouwen!

Utrechtzorg is aangesloten bij RegioPlus. RegioPlus is het samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties en vormt de schakel tussen landelijk beleid en regionale uitvoering. Door gebruik te maken van elkaars kennis en samenwerking op regionaal niveau te stimuleren, spelen we beter in op ontwikkelingen in Zorg en Welzijn.