Meet-up Alle talenten benutten voor de zorg

06 december 2019

Tijdens deze meet-up lag de focus op anders kijken naar arbeidspotentieel in de regio Utrecht.

Jaarlijks vindt in Stadion Galgenwaard in Utrecht de banenmarkt Scoor je talent plaats. Ook dit jaar ontmoetten honderden werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en veertig werkgevers elkaar hier. Voorafgaand aan dit evenement organiseerde Utrechtzorg samen met Werkgeversservicepunt Utrecht, ActiZ en VGN een speciale meet-up: Alle talenten benutten voor de zorg.

Anders kijken naar arbeidspotentieel in de regio Utrecht

De zorg heeft grote behoefte aan talentvolle mensen. Tegelijk staan veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te springen om aan het werk te gaan – schoolverlaters uit praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, mensen met een Wajong-uitkering, langdurig uitkeringsgerechtigden en statushouders. Met begeleiding op maat kunnen zij prima aan de slag in de zorg. Tijdens de meet-up op 26 november kwamen zo’n veertig HRM-medewerkers van zorgorganisaties, accountmanagers van gemeenten en UWV en stage-coördinatoren van VSO/PRO-scholen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.

Goede voorbeelden ter inspiratie

Dagvoorzitter Jomark Kool van het UWV opende de bijeenkomst. Hij vertelde hoe hij ooit als UWV-medewerker ene Christel aan een baan hielp. Christel had een beperking, ze had kleine armen en handen. Jomark vond een baan voor haar als gastvrouw bij een kinderziekenhuis. Na aantal weken ging hij langs om te zien hoe het met haar ging. Het ging heel goed. In het ziekenhuis lag op dat moment een meisje met dezelfde beperking als Christel. “Als ik later groot ben, kan ik in een ziekenhuis werken”, had het meisje tegen haar ouders gezegd.

Jomark wil maar zeggen: We kunnen en moeten alle talenten benutten. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom zijn er deze meetups, want oplossingen zoeken begint met een goed gesprek en goede voorbeelden. Voor deze dag zijn daarom drie sprekers uitgenodigd met inspirerende praktijkvoorbeelden. “Anders kijken naar arbeidspotentieel”, zegt Jomark. “Dat is het doel en de ambitie van vandaag.”

Lees het volledige verslag hier.