Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen.
Bijna alle organisaties binnen zorg en welzijn zijn nu met interne projectgroepen aan het worstelen met hetzelfde vraagstuk: hoe kunnen we vanaf 1 januari blijven samenwerken met zzp'ers? Hoe geven we invulling aan beleid rond PNIL in het algemeen? Wat als zzp'ers zelf niet in loondienst willen komen? En hoe gaan we de continuïteit van zorg waarborgen?
Om hierin samen op te trekken organiseerden we deze maand een online bijeenkomst waar diverse werkgevers bij elkaar kwamen om van gedachten te wisselen.
Ook meedoen?
Om hierop verder te bouwen inventariseren we de interesse om vanaf eind november 6 fysieke bijeenkomsten rond dit onderwerp te organiseren. Deze zullen elke 6 weken plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we:
- Inhoudelijk sparren rond waar iedereen staat in het proces en wat we van elkaar kunnen leren
- Gebruikmaken van benodigde expertise
- Gebruikmaken van de ervaringen van andere regionale werkgevers(organisaties) zoals in Rotterdam en Zuid-Holland
Wanneer je meedoet, verwachten we dat je bij elke bijeenkomst aanwezig bent. Zo willen we de samenwerking en het persoonlijk contact optimaal laten verlopen. Elke bijeenkomst wordt voorbereid door 1 of 2 werkgevers en Utrechtzorg.
Ben je deelnemer van Utrechtzorg, en heb je interesse om hierbij aan te sluiten? Neem dan contact op met Natascha Kalkman via nkalkman@utrechtzorg.net.
Communicatierichtlijn
Om je verder te ondersteunen bij dit vraagstuk hebben we een document met communicatierichtlijnen opgesteld, met dank aan onze collega's van Sigra. Hierin vind je ook links naar websites met handige informatie, zoals de kennisbank van ZWconnect.
Landelijk webinar
Ook interessant in dit thema: op 6 november organiseert het ministerie van SZW samen met de Belastingdienst, het ministerie van VWS en RegioPlus een webinar over dit thema. Lees hier meer over dit webinar.