- ik-zorg-shop-amersfoort.jpg

Terugblik Ik Zorg Shop pop-up store Amersfoort

28 juni 2022

Van 18 mei tot en met 17 juni was iedereen die meer wilde weten over het werken in zorg en welzijn welkom in de speciale Ik Zorg Shop pop-up store in het Hart van Vathorst in Amersfoort. Ditmaal stonden 20 verschillende zorgorganisaties en loopbaancoaches uit de regio klaar om met geïnteresseerden voor onze mooie sector in gesprek te gaan.

Het Hart van Vathorst: een bijzondere locatie

Bijna 5 weken lang werkte een mooie club van recruiters, coaches en opleiders samen in het Hart van Vathorst. Het bijzondere aan het Hart van Vathorst is dat er 4 organisaties samenwerken: de kerk, Bzzzonder Kinderopvang, Accolade Zorg en Stichting Sprank.

Projectleider Gabriëlle Peereboom van Utrechtzorg: "De bedrijvigheid en dynamiek die dit met zich meebracht heeft enorm bijgedragen aan het succes van deze pop-up editie in Amersfoort. De hele dag is het een komen en gaan van mensen. Moeders en vaders brengen in de ochtend hun kinderen naar Bzzzonder Kinderopvang, zwangeren hebben een controleafspraak bij de op locatie aanwezige verloskundige en de buurtbewoners drinken een kopje koffie of komen lunchen."

Laagdrempelig met elkaar in gesprek gaan

Het grote enthousiasme over de locatie wordt door recruiters van de organisaties gedeeld. "Het is een hele warme en gastvrije locatie", vertellen Maxime Diekema en Martijn Bergman, beide recruiter bij Accolade Zorg. "De laagdrempelige sfeer om in gesprek te gaan is ook fijn voor kandidaten en is precies dat wat de Ik Zorg Shop uniek maakt! Je praat over de mogelijkheden om in de sector aan de slag te gaan zonder het spannende en formele van een sollicitatiegesprek.

Ook recruiter Naomi Smit van het Meander Medisch Centrum beaamt dat het laagdrempelige karakter van de Ik Zorg Shop veel voordelen heeft: "Ik vind het een ontzettend positieve manier van met iemand in gesprek gaan, echt van mens tot mens, zonder cv en motivatiebrief. Je hoort wat iemand echt leuk vindt en waar iemand passies liggen zonder dat er meteen heel veel druk op het gesprek ligt."

De andere grote meerwaarde van dit concept is volgens Maxime het samenkomen van recruiters van alle verschillende branches in de pop-up store: "Kan iemand die je spreekt niet direct bij jouw organisatie aan de slag, dan verwijs je deze door naar een collega van bijvoorbeeld de kinderopvang of het ziekenhuis."

Organisaties, overheid en onderwijs

De Ik Zorg Shop is een bijzondere samenwerking tussen recruiters van verschillende organisaties. De betrokkenheid van het Werkgevers Servicepunt van de gemeente Amersfoort en het onderwijs maakten het plaatje in Amersfoort compleet. Nienke van den Biezen van het ROC Midden Nederland vertelt: "Wij willen de regio helpen ontwikkelen. We vertellen wat opleiden tegenwoordig voor iemand kan betekenen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld rekening houden met de werkervaring en andere diploma’s die iemand al gehaald heeft? Heel mooi zijn ook de op maat trajecten voor onder andere doktersassistenten, waarin je op je eigen tempo en manier je leerroute kan doorlopen." Dit is iets waar recruiters ook nog niet altijd van op de hoogte zijn volgens Nienke, "Heel mooi dus hoe dit alles in de pop-up store samenkomt".

Hoe gaat het nu verder met de kandidaten?

Een aantal kandidaten gaat naar aanleiding van hun gesprekken in de pop-up store direct aan de slag bij een van de deelnemende organisaties. Alle kandidaten die zijn gesproken en die hebben laten zien welke passie, enthousiasme en skills zij meebrengen om in zorg en welzijn aan de slag te gaan worden volgens Gabriëlle (Utrechtzorg) stuk voor stuk gebeld. "We laten ze niet los tot we ze verder hebben kunnen helpen. Natuurlijk zijn we heel benieuwd hoe lang dit gaat duren en welke obstakels we tegen gaan komen op onze route."

Na de pop-up worden er ook nog verschillende terugkomsessies met alle organisaties gepland. "Dan bespreken we met elkaar alle kandidaten en kijken welke kansen en mogelijkheden er nog liggen. Dit zal zeker niet in alle gevallen een kant en klare baan zijn, maar hoe dan ook duidelijkheid bieden zodat iemand weet ‘hoe kan ik nu verder?" Dit kan bijvoorbeeld ook een dag meelopen bij een organisatie zijn geeft Gabriëlle aan. "Het belangrijkste vinden we het bieden van de mogelijkheid om kennis te maken met de zorg en het bieden van een warme ontvangst. Van daaruit kijken we wat er allemaal mogelijk is."

De volgende organisaties werkten samen in de Ik Zorg Shop pop-up store in Amersfoort: Accolade Zorg, Sprank, Bzzzonder Kinderopvang, Beweging 3.0, Abrona, HilverZorg, Huitartsen Eemland, Silverein, Meander Medisch Centrum, Vivium Zorggroep, Santé Partners, Kwintes, Tzorg, St. Pieters en Bloklands Gasthuis, de Koperhorst, King Arthur Groep, Philadelphia Zorg, ROC Midden Nederland, MBO Amersfoort, WerkgeversServicepunt Amersfoort, Start Foundation en Utrechtzorg.

Naast de pop-up stores is er ook een vaste Ik Zorg Shop in Zeist. Heeft u interesse om mee te doen? Bekijk dan deze pagina of neem contact op met Leontien van Lierop via lvanlierop@utrechtzorg.net.