Update project Zorgtechnologie

06 augustus 2021

Samen aan de slag met zorgtechnologie, samen op weg naar de toekomst!

In mei vond de online kick-off van het nieuwe programma Ambassadeurs Zorgtechnologie plaats. Projectleiders en bestuurders van 14 VVT-organisaties in de regio Utrecht staan klaar om medewerkers in hun organisaties mee te nemen richting de zorgprofessional van de toekomst. In dit project gaan ruim 50 talentvolle zorgprofessionals (ambassadeurs) ingezet worden om het komende jaar hun collega's te inspireren en kennis te laten maken met het nut en de noodzaak van zorgtechnologie.

Inspiratiesessies

In ruim 30 inspiratiesessies worden het komende jaar 3600 medewerkers geïnspireerd om zorgtechnologie binnen hun organisatie in te zetten. Op 30 juli heeft Buro StrakZ, de ontwikkelaar van de trainingen en sessies binnen dit project, een inspiratiesessie verzorgd voor QuaRijn.

Suzanne Verheijden nam ruim 60 medewerkers – variërend van medewerkers ‘aan het bed’ tot medewerkers in de huishoudelijke dienst – mee in haar enthousiaste verhaal. In de sessies worden de technologische ontwikkelingen zo praktisch mogelijk en met humor vertaald naar de dagelijkse praktijk voor medewerkers en managers. Aan het einde van sessie wordt ieders opgedane kennis getest in een interactieve quiz.

Suzanne vindt het verzorgen van dit soort sessies en het delen van haar kennis één van de leukste dingen om te doen:
"Ik ken de bezwaren en soms angsten van medewerkers in de zorg en word blij als ik zie dat door het delen van mijn kennis mensen enthousiast raken en zien wat het inzetten ervan voor cliënten en hen zelf biedt. En al heb ik per inspiratiesessie maar 1 medewerker over de streep getrokken dan ben ik al een blij (nog blijer) mens”

Martin Falkenberg (Projectleider innovatie bij QuaRijn) is ook enthousiast:
"Medewerkers hebben op een hele leuke manier inzicht gekregen in wat zorgtechnologie is. Iedereen heeft wel een beeld bij zorgtechnologie, maar hoe realistisch en compleet dat beeld nu daadwerkelijk is? Door de inspiratiesessie gaat het veel meer leven in de organisatie. We willen graag vernieuwen en versimpelen en de mooie voorbeelden die we voorbij hebben zien komen gaan ons daarbij zeker helpen"

Trainingen ambassadeurs zorgtechnologie

Vanaf september zullen ook de trainingen voor de ambassadeurs zorgtechnologie starten. Ralph Bouman (innovatiecoach) werkt samen met hen aan de benodigde skills om andere collega’s te kunnen enthousiasmeren en mee te nemen in het gebruik van zorgtechnologie. Leren op de werkvloer dus, peer-to-peer van en met elkaar.

Samenwerking

Zorgkantoor Zilveren Kruis heeft regionale ontwikkelgelden ter beschikking gesteld om dit programma mogelijk te maken. In dit project werken samen: Amaris Zorggroep, AxionContinu, Bartholomeus Gasthuis, Beweging 3.0, Careyn, Zorg- en Wooncentrum De Haven, Silverein, Maria Dommer, QuaRijn, St, Pieters en Bloklands Gasthuis, Vecht en IJssel, Zorggroep de Vechtstreek, Warande en ZorgSpectrum.

Utrechtzorg coördineert het programma, faciliteert de 14 projectleiders en zorgt voor coaching en intervisie met de ambassadeurs. We stellen communicatiemiddelen ter beschikking en ook voeren we een onderzoek uit, waarvan we de resultaten graag met u delen in de volgende update.