Virtual Learning Lab draagt bij aan begeleidingsvraagstuk

27 oktober 2021

Dat er de komende jaren structureel veel meer mensen nodig zijn die in de sector zorg en welzijn gaan werken is door de coronacrisis nog eens bevestigd. En dat de professionals die nu al in de sector werken te weinig tijd hebben om studenten te begeleiden, is ook helder. Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel?

Virtual Learning Lab met verpleegtechnische vaardigheden

Het Virtual Learning Lab (VLL) wordt een online platform waarin studenten onafhankelijk van tijd, plaats en beschikbaarheid van docenten/praktijkbegeleiders levensecht kunnen oefenen met de verpleegtechnische vaardigheden volgens de Vilans protocollen. Studenten van de ‘derde leerweg’ (zij-instromers, herintreders, bijscholers) oefenen in het VLL deze vaardigheden en zijn beter voorbereid op de praktijkstage. Praktijk- en werkbegeleiders kunnen gerichter begeleiden en zijn minder opleidingstijd kwijt aan de instructie van deze vaardigheden.

Het VLL is een initiatief van het Gezondheidszorgcollege van ROC Midden Nederland, NCOI MBO College en Utrechtzorg, en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. Op dit moment is deze projectgroep volop bezig met de ontwikkeling van het VLL.

Uitnodiging voor de Kick-off van het Virtual Learning Lab

Houdt u zich ook bezig met de begeleiding van studenten, en bent u benieuwd naar dit project? Kom dan naar de kick-off voor de concretiseringsfase van het Virtual Learning Lab op maandagmiddag 13 december met een presentatie van het project, een toelichting op het verdere proces van ontwikkeling én een doorkijkje naar hoe het VLL eruit gaat zien. Zodra het programma van de kick-off bekend is, ontvangt u meer informatie.

Houdt u zich ook bezig met de begeleiding van studenten, en bent u benieuwd naar dit project? Kom dan naar de online kick-off van het Virtual Learning Lab op maandagmiddag 13 december van 14.00 – 16.00 uur met een presentatie van het project, een toelichting op de ontwikkeling én een doorkijkje naar hoe het VLL eruit gaat zien. Aanmelden kan via i.klasberg@rocmn.nl of jjoosten@utrechtzorg.net.

Oproep voor testpanel Virtual Learning Lab

Bent u praktijk-/werkbegeleider, opleidingsadviseur, BPV-coördinator en/of heeft u ervaring met verpleegkundig handelen? Bent u benieuwd naar het VLL en wilt u meedenken? Dat kan! We zijn op zoek naar leden voor het testpanel voor het Virtual Learning Lab. Zodra er een concreet onderdeel is binnen het VLL, gaan we dit uitproberen. De eerste testen verwachten we in begin januari 2022.

Heeft u interesse om hierbij aan te sluiten of kent u iemand die hier graag bij aansluit? Neem contact met ons op!

Voor meer informatie over het VLL en aanmelding kunt u contact opnemen met Ingrid Klasberg, projectleider Virtual Learning Lab via i.klasberg@rocmn.nl of Jan Joosten via jjoosten@utrechtzorg.net.

Samenwerken aan een lerende regio

Het Virtual Learning Lab levert een bijdrage aan het begeleidingsvraagstuk. Ook geeft dit initiatief invulling aan het regionale leer- en ontwikkellandschap en sluit het aan bij de strategische koers "Samenwerken aan een lerende regio" die we als regio inzetten. Voor meer informatie over deze strategische koers kunt u contact opnemen met Jan Joosten via jjoosten@utrechtzorg.net en Erna Laclé via elacle@utrechtzorg.net.